Moordende concurrentie en snelle veranderingen in de maatschappij maken het leven zuur van menig ondernemer.

Globalisering

global-competition
Een ondernemer krijgt tegenwoordig heel wat op zijn bord. Kende hij nog niet zo heel lang geleden zijn naaste concurrenten van naam en gezicht, nu kan de concurrentie letterlijk uit alle hoeken van de wereld komen.

Door goedkoop internet en telecommunicatie zijn afstanden veelal weggevallen en kunnen klanten 24/7 overal ter wereld terecht. De vele oriƫntaalse draken zijn nu klaarwakker, leergierig en bovenal zeer hongerig.

Vele onzekerheden
Daar komt bij dat de Arabische lente, de schuldencrisis, de valuta oorlogen en de schaarser wordende grondstoffen extra onzekerheid in de al moeilijke mix mengen. Die mix zal dan ook in de nabije toekomst voor een groot aantal ondernemers te explosief blijken te zijn.

resolve
Uit diverse onderzoeken naar reeds gestrande bedrijven blijkt dat in verreweg de meeste gevallen de leiding onvoldoende in staat was de vele draaiende bordjes in de lucht te houden. Bijna 90% van de schipbreuken was te wijten aan strategische navigatiefouten en onvermogen koers te houden.

Een andere belangrijke oorzaak bleek ook een slecht werkend kompas te zijn oftewel een falend management informatiesysteem, waardoor bedrijven op de klippen liepen.

Schipbreuk te vermijden?

Het is duidelijk dat zakendoen in een steeds dynamischer wordende maatschappij hoge eisen stelt aan het ondernemerschap. Dat daarbij vele (fatale) fouten gemaakt worden is begrijpelijk. Maar zijn die niet voor een heel groot deel te vermijden?

Een enkel lek kan de kapitein vaak zelf nog wel repareren, maar als bij meerdere lekken het schip water begint te maken, wordt het tijd voor een sleepboot. Helaas blijven vele kapiteins veel te lang gaten dichten, terwijl de golven vaak al over het dek spoelen.

Ondernemers zouden zich de gevleugelde worden van Mike Tyson indachtig moeten zijn:
"Everybody has a plan 'til they get punched in the face."

Natuurlijk probeert iedere ondernemer het zo goed mogelijk te doen met de middelen die hij heeft. Maar soms is dat niet genoeg. Omstandigheden kunnen snel veranderen of de onderneming groeit eenvoudigweg boven zijn hoofd uit en soms komt hij zelfs Mike Tyson tegen.

Bijna geen zee te hoog
Tegen Mike is geen enkel kruit gewassen, maar de meeste andere problemen kennen een oplossing. De ondernemer zal een paar keer moeten slikken, stevige weerstanden overwinnen en vervolgens gewoon om hulp vragen.

Het gaat daarbij niet om de erkenning dat de stuurlui aan wal perse beter zijn dan de ondernemer, maar om de realisatie dat iedereen zijn beperkingen heeft.

Net als bij elke andere belangrijke investering, zal hij met de keus van de juiste bedrijfsadviseur bijzonder zorgvuldig moeten omspringen.
De voor zijn bedrijf geschikte adviseur loopt heus wel ergens al rond. Het is alleen de kunst om die ook daadwerkelijk te vinden.

In kennismakingsgesprekken zullen partijen onder meer helder proberen te krijgen waar nou precies de schoen wringt. Niet zelden gebeurt het, dat de juiste definiƫring van het probleem ook al gelijk de oplossing met zich meebrengt.

Soms kan een enkel gesprek, waar een onafhankelijke en ervaren adviseur fungeert als klankbord, al voldoende zijn om het lek boven water te krijgen.

(Google auteur)

 
Categorie Organisatie Advies