pensioenMet ingang van volgend jaar wordt de pensioenleeftijd verhoogd naar 67 jaar en tegelijkertijd wordt de jaarlijkse opbouw iets beperkt. Dat geldt niet alleen voor verzekerde pensioenen, maar ook voor de DGA met pensioen in eigen beheer. Dit betekent dat de DGA een aantal belangrijke zaken moet regelen.
 

Op 1 januari 2014 zal er een gewijzigde pensioenbrief moeten zijn opgesteld die voldoet aan de nieuwe wetgeving. Het is raadzaam hier op tijd mee te beginnen. Als de toezegging op 1 januari niet is gewijzigd, of als hij foutief is gewijzigd, kan de belastingdienst een sanctie opleggen. Het is dus belangrijk om op tijd actie te ondernemen en zorgvuldig te werk te gaan. Daarbij moet ook een aantal belangrijke vragen worden beantwoord. Wat moet er gebeuren met in het verleden opgebouwde pensioenen op pensioenleeftijd 60 of 65 jaar? Laat u die staan op die leeftijd, of worden die omgerekend naar pensioenleeftijd 67 jaar? En wat moet er gebeuren met het nabestaandenpensioen. Door langer door te werken neemt dat toe. Maar is dat de bedoeling?
 

Nu worden er diverse standaard model pensioentoezeggingen ontwikkeld en toegepast. Maar een standaard past niet op elke situatie. Er kleven bovendien nogal wat risico’s aan het hanteren van en standaard model. Met name in de risicosfeer kunt u zich grote problemen op de hals halen door een standaard model te gebruiken. Ons advies is om uiterst terughoudend te zijn bij het gebruik van standaard modellen. Wij geloven in maatwerk. Maatwerk dat voldoet aan alle wet- en regelgeving en dat tegelijkertijd volledig is afgestemd op uw eigen situatie.

 

U kunt nu al de pensioentoezegging aan laten passen. Dan heeft u rustig de tijd om de belangrijke overwegingen te maken en bent u ruim op tijd klaar.

 
Categorie Financieel Advies