Op 1 november jl. presenteerde Tweede Kamerlid Anne-Wil Lucas ruim veertig maatregelen om startende bedrijven te helpen. Zie ook http://www.nu.nl/ondernemen/3616676/vvd-wil-groei-startups-stimuleren.html.

Stel je eens voor: je wilt een prachtige reis maken naar een voor jou nog vrij onbekende bestemming. Je wilt graag jouw avontuur aangaan, maar in de voorbereiding merk je dat er toch wel heel veel bij komt kijken. Niet alleen moet je je eigen plan maken, je hebt ook erg veel werk en last van al die regels die er zijn. Het lijkt er wel op alsof de autoriteiten om een of andere reden niet willen dat jij die reis maakt. Een visum, inentingsbewijzen, allerlei belastingen en plichten.

Oscar-bulthuis-in-VietnamHet is mij bijvoorbeeld overkomen toen ik begin jaren ’90 naar Vietnam wilde reizen om daar de ouders van een Vietnamese bootvluchtelinge te gaan zoeken. Maanden zijn we bezig geweest door de zogenaamde ‘red tape’ heen te komen en ook eenmaal ter plekke moesten we veel regelen en … betalen om naar de gebieden te reizen waar we moesten zijn.

 

Tien jaar later bezocht ik het land weer. Ik kon mijn ogen niet geloven. Alles was veel makkelijker en goedkoper en ik kon overal heen waar ik maar wilde. De Vietnamese regering had haar regels sterk vereenvoudigd of zelfs afgeschaft. Is het toeval dat Vietnam al jarenlang een van de snelst groeiende economieën ter wereld is?Zouden ze dat kunnen zijn wanneer zij halsstarrig hadden vastgehouden aan hun wil om alles zoveel mogelijk te reguleren?

Ook de politiek in Nederland komt tot het inzicht dat het allemaal simpeler moet. Er zijn zoveel regels dat menig (aspirant) starter door de bomen het bos niet meer ziet en dan kansen misloopt of – erger nog – afziet van wat een prachtig ondernemersavontuur had kunnen zijn.

Google eens voor de grap op ‘Wetten en Regels voor startende ondernemers”. Je vindt 253.000 resultaten in 0,28 seconden ;-) . En dan te bedenken dat ‘Ondernemen’ in mijn ogen zo min mogelijk met Wetten en Regels te maken zou moeten hebben.Uiteraard zijn er regels nodig omtrent bijvoorbeeld veiligheid en het milieu. Maar de lijsten zijn eindeloos en in sommige gevallen mateloos frustrerend voor de ondernemer. Ik noem een voorbeeld: bestemmingsplannen. Helaas is het zo dat gemeenten soms lijken te kiezen voor leegstand door de onwil om bestaande bestemmingsplannen aan te passen. In Huizen staat al jarenlang een oude discotheek leeg. De ondernemer zit er mee in zijn maag en wil met het gebouw graag iets doen wat meer aansluit bij deze tijd. De jeugd in Huizen loopt anno 2013 niet meer warm voor een discotheek. De ondernemer is van goede wil, heeft spannende alternatieven, maar nee: er mot en zal gedanst worden.

En dat terwijl het zo goed zou zijn wanneer kleinere bedrijven meer ruimte krijgen zich te ontwikkelen. En innovaties te bieden. Grote bedrijven kunnen dat steeds minder. Het zijn net dinosauriërs die zich moeilijk kunnen aanpassen in de steeds sneller veranderende economie. En we weten allemaal hoe het met deze reptielen is afgelopen.

De relatie met de regelgeving? Complexe regelgeving zijn schijnzekerheden. Ze belemmeren innovatie en leiden tot onnodig hoge kosten. Ze vormen een van de oorzaken van de moeizame positie waarin de Nederlandse economie zich op dit moment bevindt.

De VVD wil de groei van start-ups stimuleren met hun voorstellen. Ik ken de inhoud van de presentatie nog niet, maar de opmerking van Tweede Kamerlid Lucas dat ze “43 nieuwe regels hebben bedacht” doet mij echter bij voorbaat al huiveren.

Ik ben heel benieuwd wat er onder de streep aan regelgeving overblijft…
Jij ook?

 

Wil je weten hoe je je eigen ondernemersreis verder vorm kan geven? Lees dan mijn boek Ondernemen is net reizen (bestel hier) of neem contact met mij op. Geniet van je avontuur!

 
Categorie Organisatie Advies