Stamrechtregeling in 2014? Weet u hoe het zit?

ontslagvergoedingBent u genoodzaakt een deel van uw personeel te ontslaan en wilt u hen nog fiscaal vriendelijk met een ontslagvergoeding ondersteunen? Dan kan uw betreffende medewerker in 2014 nog steeds een fiscaal vriendelijke stamrechtregeling aanvragen.

Wat is een stamrechtregeling?  Een stamrechtregeling is een recht op periodieke uitkering. De werknemer kan ervoor kiezen om de ontslagvergoeding niet netto te laten uitkeren, maar de vergoeding bruto en onbelast bij een verzekeringsmaatschappij, bank of bij een zelf op te richten BV onder te laten brengen. Dit kan fiscaal voordeliger zijn dan direct progressief belasting te betalen over de ontslagvergoeding.

Volgend jaar verandert de wetgeving met betrekking tot ontslagvergoedingen en de mogelijkheden tot aanwending hiervan. In het verleden konden wij deze ontslagvergoedingen gebruiken voor een  stamrechtregeling of om deze in een bancaire `lijfrente´ om te zetten. Het voordeel was dat je er niet direct 52% belasting over hoefde te betalen, en dat je deze vergoeding tegen een lager belastingtarief periodiek kon laten uitkeren. Vanaf 2014 vervalt deze mogelijkheid.

TOCH IS ER NOG EEN OPLOSSING!

Mocht u echt gedwongen zijn personeel voor 1 juli 2014 te ontslaan, kunt u nu de maatregelen treffen om de pijn voor dit personeel te verzachten. Als u nu weet dat uw werknemer vóór 1 juli 2014 ontslagen wordt met ontslagvergoeding (bijvoorbeeld Sabic, 3M en Douwe Egberts), kan uw medewerker deze ontslagvergoeding vooralsnog fiscaal vriendelijk wegzetten. Dit kan door gezamenlijk een vaststellingsovereenkomst te ondertekenen vóór 31 december 2013. Wel moet ik u er op wijzen dat dit wel door de 2e Kamer maar nog niet door de 1e Kamer is goedgekeurd. Ik kan mij voorstellen dat hierover bij u als werkgever vragen rijzen.

Ik ben graag tot nadere informatie bereid!

 
Categorie Financieel Advies