Mijmeren betekent zoveel als ‘in gedachten verzonken zijn’. En hebben we daar als drukke zelfstandig professionals wel eens tijd voor? De meeste collega’s die ik spreek hebben dat in elk geval niet. En dat terwijl het zo goed is om bij tijd en wijle afstand te nemen van de dagelijkse hectiek. En stil te staan bij ‘waarom’ je het allemaal doet en ‘waar’ je eigenlijk heen wilt. Doe je dit niet, dan loop je het risico van je doel af te koersen, in plaats van ernaartoe. Als dat het geval is, betekent het dat je langer onderweg bent en misschien op een bepaald moment erg rigoureus moet bijsturen. Beter is het om tussentijds je positie te bepalen en vast te stellen of de route die je aflegt nog wel de juiste is.

Maar hoe zorg je er als drukke ondernemer voor dat je regie houdt over je bedrijf en vrij blijft denken? Het antwoord geef ik hierboven eigenlijk al: ga mijmeren! Kies daar een moment voor en committeer je daaraan. In een jaar zijn er eigenlijk vier momenten die daar erg geschikt voor zijn:

1)      Aan het begin van het jaar

2)      Vlak voor de grote vakantie

3)      In de vakantie en

4)      Aan het eind van het jaar.

Ik bedoel dus niet dat je vier maal per jaar zou moeten mijmeren, maar tweemaal per jaar een dosis mijmeren doet wonderen. Ja, het is haast een doktersrecept: hou jezelf en je bedrijf gezond, mijmer tweemaal per jaar. Eventueel in te nemen met een beetje zon, of een goede maaltijd of een leuk ontspanningsmoment. Ga een midweek weg of bezoek een wellness. Bedenk een plek of activiteit waar of waarmee jij los kan komen van je dagelijkse hectiek. 

Voor mij werkt het erg goed om tweemaal per jaar een paar dagen in een bungalowpark te zitten. Daarnaast heb ik een zeilboot (Fellowship, 28 ft). En elke keer als ik een avond ga zeilen, is het net een miniweekend en kom ik opgeruimd en met nieuwe ideeën weer aan land. Het kan dus simpel. Je hoeft echt niet de pelgrimsroute te lopen naar Santiago de la Compostella. Je hoeft ook niet over vuur te gaan lopen of uit vliegtuigen te springen. Zoek iets wat praktisch en uitvoerbaar is. En wat je gewoon af en toe kan doen. Als dat een strandwandeling van 15 km is, is dat prima.

Mijmeren kun je allen doen, of met andere mensen, bij voorkeur andere ondernemers of een business coach. Zij kunnen je inspireren, ervaring met je delen en ‘moeilijke’ vragen stellen. Vragen die je niet gesteld krijgt in bijvoorbeeld de setting van een workshop, seminar of netwerkbijeenkomst, omdat je daar nog in een werk-gerelateerde omgeving bent. Dat voorkomt dat je vrij gaat denken en je je los kunt maken van je dagelijkse agenda en klanten.

Ik ben benieuwd wat jouw methode is om los te komen van je bedrijf. Ik ben je dankbaar wanneer je dat wilt delen in het reactieveld. Misschien breng je anderen daarmee op een idee. En natuurlijk weet ik ook een goede en leuke manier om je hierbij te helpen. Klik hier als je daar meer over wilt weten!

Veel succes!
 
Categorie Organisatie Advies