Althans.... niet met iedere werknemer!
De Wet Werk en Zekerheid zet namelijk veel regels over contracten op z'n kop.

Zorg dat je goed op de hoogte bent om de ellende van fouten in contracten te voorkomen.

In deze video krijg je een heldere uitleg en concrete tips over hoe jij om kunt gaan met de nieuwe regels over de proeftijd.
NB : Liever lezen? Onder de video vind je de transcriptie.

Aanmelden voor de volledige videoserie kan op www.simpelhr.nl

Liever lezen? Of even nalezen?

Transcriptie van de 1e video in de serie over de Wet Werk en Zekerheid, over de proeftijd (1e deel)

Welkom bij deze videoserie met zes video’s over de Wet Werk en Zekerheid die op 10 juni 2014 is aangenomen.
Er verandert veel voor flexibele contracten en het ontslagrecht.
Maar wat nou precies? En wat moet je als directeur of leidinggevende feitelijk anders gaan doen en wanneer?

Gratis videoserie van SimpelHR over de Wet Werk en ZekerheidIk ben Cora Hagen van SimpelHR en ik help ondernemers en leidinggevenden van kantoorpersoneel of hoger opgeleide professionals hun personeelszaken goed te regelen en prettig en effectief samen te werken met hun team.

Jarenlang heb ik bedrijven begeleid die onder andere te maken kregen met nieuwe wetgeving op het gebied van personeel. Mijn ervaring is dat ik van waarde ben om de belangrijkste ontwikkelingen samen te vatten tot de essentie, en te vertalen naar de praktijk. Zo krijg jij als directeur of leidinggevende meer grip, en kun je beter keuzes maken over wat je anders wil gaan doen.

De Wet Werk en Zekerheid is voor de meeste werkgevers bepaald geen pretje. Je flexibiliteit wordt er niet groter op, terwijl dat juist wel de behoefte is. En leidinggevenden moeten zich allemaal nieuwe regels eigen maken en die balen daarvan. Ik kan me dat goed voorstellen, ook omdat ik zelf leidinggevende en kleine werkgever ben.

Als dat allemaal zo ontzettend niet leuk is, krijg ik een enorme behoefte om grappen te maken. Toch doe ik dat maar niet in deze video’s, want ik bedoel mijn tips immers serieus en het gaat over serieuze zaken.
Maar…dan weet je bij deze dat ik niet altijd zo zwaar op de hand ben!

Onderwerp van deze video over de Wet Werk en Zekerheid is de proeftijd

Tot nu toe mocht je met iedere werknemer die nog niet eerder voor je had gewerkt een proeftijd afspreken. Tijdens de proeftijd mag je als werkgever per direct stoppen met de werknemer en ben je niet meer gebonden aan het contract dat je hebt afgesloten.

Dat mag straks niet meer voor contracten van 6 maanden of korter. De wetgever vindt eigenlijk dat die contracten te kort zijn om een proeftijd te rechtvaardigen. Dit is daarom aangepast in de nieuwe Wet Werk en Zekerheid. De nieuwe regel geldt voor arbeidsovereenkomsten van 6 maanden of korter die op of na 1 januari 2015 worden aangegaan.

Wat moet je nu gaan doen? Ik heb 4 tips

1. Ten eerste. Lig je er niet wakker van, omdat je er nog nooit een beroep op de proeftijd hebt gedaan en dat ook niet verwacht, dan is het enige dat je de proeftijd bepaling uit de korte standaardcontracten moet halen per 1 januari 2015.
Misschien werk je nu ook niet met contracten van 6 maanden of korter en dan is dit stukje nieuwe wetgeving van de Wet Werk en Zekerheid voor jou ook niet interessant.

2. Tip 2. Veel werkgevers zullen het geen prettig idee vinden om zonder proeftijd te moeten werken. Voor hen zie ik de volgende 4 opties:

a. de eerste optie is het eerst inhuren van een medewerker via het uitzendbureau of een payrolbedrijf. Daarmee creëer je ook een soort proeftijd. Mocht je later met de werknemer verder willen, dan telt dit wel mee voor de ketenregeling (dus het aantal contracten en maximale periode voordat je aan een vast contract moet met een werknemer). Er zijn bovendien extra kosten aan verbonden, en niet iedere nieuwe werknemer zal hierin mee willen gaan.

b. een tweede mogelijkheid is eerst een heel kort contract geven, van 1 tot 3 maanden bijvoorbeeld. Dan is daarmee een soort proeftijd gecreëerd. Het verschil is wel dat een proeftijd min of meer normaal was, maar dat veel werknemers – zeker werknemers met een sterkere arbeidsmarktpositie – zo’n heel kort contract niet als normaal zien. Wil je iemand aannemen die nu ergens anders een baan heeft dan was een halfjaarcontract misschien nog haalbaar, maar een contract van 1 of 2 maanden wordt een moeilijk verhaal.

Voor sectoren waar op dit moment de arbeidsmarkt superruim is, kan het geven van een heel kort contract wel een oplossing zijn voor werkgevers. Daarbij maak ik ook weer de opmerking dat ook dit contract meetelt voor de ketenregeling, waardoor je dus sneller een vast contract zult moeten aangaan dan voorheen.
NB : En in de Wet Werk en Zekerheid wordt die ketenregeling al verder ingeperkt, zie daarvoor video 6!

Klik hier om verder te lezen in de volledige transcriptie van deze video over de Wet Werk en Zekerheid ten aanzien van de proeftijd

 
Categorie Organisatie Advies