Ondernemen via een bedrijfsovername

dukker foto, ondernemer

Vaak ben ik met mensen in gesprek die willen ondernemen en aan een bedrijfsovername denken. Het vooruitzicht van een eigen bedrijf blijkt een grote aantrekkingskracht te hebben. Het betreft soms oud-ondernemers, maar in de meeste gevallen zijn het ‘onervaren’ ondernemers, die zich met eigen geld via een management buy-in willen inkopen. En dan wordt het oppassen, want hoe bepaal je nou de mate waarin deze persoon geschikt is als ondernemer? Tenslotte kan deze niet terugkijken op eerdere ervaringen.

Ondernemer en/ of ondernemend

In de gesprekken die ik voer, probeer ik er altijd achter te komen of iemand uitsluitend een ondernemend persoon is of een goede mix in zich heeft van een ondernemende persoonlijkheid én ondernemerschap toont. Laten we eens naar de betekenis van beiden kijken. De Van Dale zegt hierover:

Ondernemend = niet bang iets te ondernemen
Ondernemer = iemand die een bedrijf voor eigen rekening uitoefent

Twee belangrijke issues in deze betekenissen , t.w. “niet bang zijn” en “voor eigen rekening” . Het eerste heeft te maken met bewust risico’s durven nemen (= de kans dat een gebeurtenis plaatsvindt ”vermenigvuldigd” met het “vervolg” van die gebeurtenis) en het tweede heeft puur met jouw eigen geld te maken (= winst maken of verlies lijden). Kort door de bocht kan je dus stellen dat de consequenties van al dan niet risicovolle besluiten financiële risico’s met zich meebrengen.
En juist de bewustwording van persoonlijke financiële risico’s is lang niet voor iedereen weggelegd. De impact van het handelen op volledig eigen rekening en risico zal bij ‘nieuwe’ ondernemers toch verschillen bij die van de gevestigde ondernemers.

En als het jouw eigen geld is, wat dan?

Hierop inzoomend vertellen de meeste kandidaten dan over hun ‘ondernemerschap’ als werknemer in loondienst en welke initiatieven ze allemaal hebben genomen en welke kleurrijke projecten ze hebben geleid. Zeker niet te onderschatten, maar ‘ondernemen’ met andermans geld is toch wat anders. De vraag is dan, zou je dezelfde risico’s hebben genomen als het jouw eigen (en misschien wel laatste) geld was geweest? Daar moet dan eens goed over nagedacht, logisch!
Overigens hoeft het voorbehoud nog niet eens van de competenties, karakter of vaardigheden van de persoon zelf af te hangen, maar kan de privé situatie een belemmerende of zelfs beknellende factor zijn. De partner zal een zelfde soort van (ondernemers)instinct moeten hebben om de situatie goed in te kunnen schatten en te beoordelen.

Een eerste discussie over toekomstig ondernemerschap

Het is slechts een beginnetje om iets los te maken bij een aanstaande ondernemer en zeker niet om alle passie en ambities direct de grond in te boren. Maar bij het meest ingrijpende besluit in iemands leven, waarbij het meeste (zo niet alle) spaargeld op het spel staat, vind ik het een must om met deze twee woorden een discussie op gang te brengen, die natuurlijk veel verder gaat dan dat.

Er zijn goede, en wetenschappelijk onderbouwde, ondernemerstesten, er zijn veel (ex) ondernemers die graag de tijd nemen om hier met je over verder te praten en jouw eigen vertrouwde omgeving zal je moeten uitdagen om eerlijke feedback te geven. Een klinische beoordeling zal uiteindelijk een goede balans moeten vormen met het gevoel, want dat laatste zal je zeker niet uit moeten schakelen.

En … oh ja, als een bedrijfsovername een brug te ver wordt, start dan voor jezelf iets op. Daar zijn tenslotte ook zeker succesvolle bedrijven uit voortgekomen …!

Heerhugowaard, 24-2-2015
Richard Dukker
Business4
 
 
Categorie Financieel Advies