Dit is een vraag die regelmatig aan de orde komt en niet eenvoudig is te beantwoorden.  Laat ik het eens proberen uit te leggen en u helpen belasting te ontwijken.

Wie heeft het contract met de vraagouder?

Van het grootste belang is wie het contract met de vraagouder aangaat. Het gastouderbureau of u als gastouder. Waarom? Als u het contract met de vraagouder aangaat, dan is de vraagouder uw opdrachtgever en aangezien u vast op meer dan 1 kind uit verschillende gezinnen oppast, heeft u hiermee voldaan een van de belangrijkste eisen van de Belastingdienst om als ondernemer aangemerkt te worden. Namelijk meerdere opdrachtgevers. Ook moet u reclame maken (briefje bij de supermarkt is al voldoende) en acquisitie verrichten en enige investeringen doen.

Urencriterium

Het laatste obstakel voor het ontwijken van belasting is het urencriterium. Waarom zult u denken, ik heb toch een overzicht met het aantal opgepaste uren van het gastouderbureau ontvangen? Het probleem zit in de andere huishoudelijke taken die u kunt verrichten, terwijl u oppast. Hierover is het volgende afgesproken. Als u gedurende 4 dagen in de week aan drie kinderen daadwerkelijk opvang biedt dan accepteert de Belastingdienst uw urenregistratie.

Voldoet u aan bovenstaande, dan bent u naar alle waarschijnlijkheid, ondernemer voor de inkomstenbelasting en heeft u recht op diverse aftrekposten.

Geen inkomstenbelasting betalen

Zeg nou zelf, wij als Nederlanders willen best belasting te betalen maar niet te veel toch?  Bent u ondernemer voor de inkomstenbelasting dan mag u ervan uitgaan dat uw winst tot € 20.000 vrijgesteld is. Hoe dit precies in zijn werk gaat, leg ik u graag uit in een volgend blog.

 
Categorie Financieel Advies