Ervaren bedrijfsovername-adviseur maakt het verschil

Een ervaren en betrouwbare bedrijfsovernameadviseur maakt het verschil als u uw bedrijf wil verkopen of een onderneming wil overnemen.
Een bedrijfsmakelaar is uw vertrouwenspersoon als het gaat om bedrijfsopvolging; hij is uw "BusinessPartner" tijdens de begeleiding van de bedrijfsovername.
Hij loodst u door het proces van de verkoop van uw bedrijf, van bedrijfswaardering tot de bedrijfsoverdracht bij de notaris.

De hamvraag bij het nemen van uw beslissing: wil ik mijn bedrijf verkopen…… is en blijft:

Wat is de waarde van mijn bedrijf?


Het is natuurlijk essentieel dat de te verwachten transactiesom u na de verkoop van uw bedrijf in staat stelt door te leven op het niveau dat u gewend bent.

Cruciaal voor het nemen van de beslissing: wil ik mijn onderneming verkopen, is dat de bedrijfswaardering kundig en zuiver is uitgevoerd door een ervaren en deskundig bedrijfsadviseur.

Valkuilen

Uw MKB-bedrijfsadviseur moet uw belangen in deze wel zeer belangrijke fase van uw ondernemersloopbaan optimaal dienen door het aangeven van de realistische mogelijkheden en de te volgen strategie en…. hij moet u voor valkuilen behoeden, zoals:

  bedrijvenbank

 • je bedrijf te koop aanbieden als het bedrijf niet verkoopklaar is,
 • je bedrijf verkopen zonder de fiscale consequenties te kennen en te hebben geregeld,
 • je onderneming overdragen en niet volledig betaald krijgen,
 • een bedrijfsoverdracht die niet volgens de wettelijk geldende regels plaatsvindt kan leiden tot claims, schadevergoeding, kan worden teruggedraaid,
 • als de vertrouwelijkheid niet wordt betracht kan het u cliënten, relaties, know-how, uw personeel, ja zelfs uw bedrijf kosten,
 • een niet juist opgesteld contract kan nadeel en ellende opleveren.

In een volgend artikel gaan we hier dieper op in.

Deskundige bedrijfsoverdracht

Het zal u snel duidelijk worden dat u uw bedrijf zelf niet optimaal kunt verkopen en dat u deskundige begeleiding bij de bedrijfsoverdracht nodig heeft om de zeer aanzienlijke risico’s te vermijden. Daar zijn bedrijvenmakelaars voor. Zij kennen de markt. Zij matchen kopers en verkopers van bedrijven. Uw adviseur begeleidt het gehele proces, van bedrijfswaardering tot de bedrijfsovername, volgens de regels. Hij kan al uw vragen vooraf tackelen, zodat u achteraf niet met (onaangename) verrassingen wordt geconfronteerd. De slagingskans om uw bedrijf succesvol te verkopen met de expertise en het netwerk van een bedrijfsovernameadviseur is aanzienlijk groter.

Uw MKB-overnameadviseur

Al ruimschoots voor het feitelijke verkooptraject ingaat is het aan te raden om een ervaren bedrijfsovernameadviseur in te schakelen. Dit dient iemand te zijn die uw volledig vertrouwen geniet (en verdient) en die het gehele verkoopproces kan sturen. Als MKB specialist treedt hij op als deskundige, klankbord, gespreksleider, coördinator en soms ook als mediator. Tijdens het verkoopproces gaat ú vooral door met ondernemen.

U verkoopt uw bedrijf maar één keer !

Bij een bedrijfsoverdracht wilt u er dan ook het beste uit halen.

Een goede bedrijfsmakelaar:

 • beschikt over een landelijk netwerk van medewerkers,
 • beschikt over betrouwbare referenties,
 • is aangesloten bij de brancheorganisatie BOBB.
 • Tip: Uw MKB-bedrijfsmakelaar heeft een krachtige en omvangrijke bedrijvenbank die dagelijks wordt geactualiseerd, waardoor hij beschikt over een up-to-date netwerk van potentiële kopers, intermediairs en investeerders

  Pleun Bakker: Google auteur

   
  Categorie Financieel Advies