Naar aanleiding van een voorval vandaag in mijn praktijk wil ik middels deze blog de bijtelling proberen uit te leggen.

Rijdt u een auto van de zaak waarmee u ook (meer dan 500 km) privé rijdt? Wist u dat de bijtelling gemaximeerd is bij ondernemers met een eenmanszaak of een Vof?  Gebruikt u de zakenauto ook voor privédoeleinden, dan moet u de waarde van het privégebruik bij de bedrijfswinst tellen.
Dit hoeft niet als u:
  • aantoonbaar minder dan 500 kilometer per jaar rijdt (u moet dat aantonen met een sluitende rittenregistratie; of
  • u een bestelauto uitsluitend zakelijk rijdt en voor deze bestelauto beschikt over een ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’.

Méér dan 500 km privé, wat is dan de bijtelling?

De waarde waarvoor de auto moet worden bijgeteld is de cataloguswaarde (incl. btw én bpm). Dit is de waarde van de auto volgens de officiële prijslijst. U vindt deze op: www.rdw.nl als de auto jonger is 2010.  Die waarde vermenigvuldigt u vervolgens met een percentage van 25% (of lager als u een auto met een lage CO2-uitstoot rijdt).

Niet méér dan u kosten heeft!

Op basis van een aantal uitspraken van de Hoge Raad van ons land (1993, nr. 28678 en uit 2005 LJN: AR3102) mag u, als uw totale autokosten lager zijn dan het bedrag van de bijtelling, de werkelijke kosten inclusief afschrijving als uitgangspunt nemen voor de bijtelling. U boekt dan de totale autokosten ten laste van privé.

Zijn uw autokosten lager dan de procentuele bijtelling, kies dan voor de autokosten als bijtelling. Zo kunt u belasting ontwijken.

 
Categorie Financieel Advies