Online carrièremanagement: Cheese online

carrièremanagementDe wereld wordt steeds meer opengesteld door het internet; hele revoluties barsten los door middel van internet en youtube. Mensen worden visueel op de proef gesteld door een veelheid aan indrukken en beelden. Beelden zeggen vaak meer dan duizend woorden.

Wat bedoel ik ermee te zeggen?

Online reputatie wordt voor veel sollicitanten een essentiële factor; recruiters en headhunters kijken mee ”over de schouder” als je van baan wilt veranderen en spontaan een sollicitatie doet uitgaan.

Uit onderzoek blijkt dat ruim 40% van alle sollicitanten niet rekening houdt met het feit,dat er op internet alles geprobeerd wordt om ”achter” de persoon te komen. Lullig als je ergens laveloos wordt gefotografeerd door je vrienden en er op Facebook nauwelijks acht op wordt geslagen…totdat je je begeeft op het arbeidsfront…dan wordt zo’n prent een akelig bewijslast van losbandig gedrag. Zoiets van ”say cheese” maar dan anders…

Nog verrassender is het , dat in deze tijd van openheid via internet,bijna 60% niet checkt welke foto’s er rond zwerven in het heelal dat internet heet. Dat doen recruiters namelijk wel want dat is gemakkelijk uitvoerbaar en traceerbaar….

Andersom heb je natuurlijk ook de mogelijkheid ”alles” rondom een potentiële nieuwe werkgever te vinden op het world wide web….als een vlinder fladder je rond het bedrijf en vindt zaken, waar je in een brief of sollicitatiegesprek slimme vragen over kan stellen…

Zo kan het toch allemaal goed komen want jij bent nu gewaarschuwd….toch?

Offline carrièremanagement: Vloeibare netwerken

Ik denk dat het –inmiddels uitgemolken–woord ”netwerken” anders moet worden geinterpreteerd; we maken er meervoudige netwerken van, die uiteenlopend en inwisselbaar zijn….wat bedoel ik precies?

Ik denk dat we in de toekomst meerdere netwerken moeten aanleggen; van zakelijke tot hobby-achtige tot vrijwillige netwerken.

Even een voorbeeld ter illustratie: ik ben van 6 zakelijke netwerken lid maar heb daarnaast een onbezoldigd bestuurslidmaatschap bij een goed doel-netwerk en word oprichter van een ander goed doel-netwerk.Deze drie verschillende vormen van lidmaatschap in verschillende netwerken leveren uiteenlopende contacten op….ja daar komt tie: meerdere opties voor loopbaanmogelijkheden.

Nou besef ik dat ik geen ”normale” netwerker ben en een heleboel mensen zelfs nooit (willen) netwerken. Maar zij zitten wellicht wel bij hobbyclubs of medewerkersclubs…al is het een jaarlijkse organisatie van Oranjevereniging of barbecuefeest in de straat…ze zitten in verschillend samengestelde groepen mensen,die wat kunnen bieden…

Zo lopen netwerken vloeibaar in elkaar over en leveren misschien net even die nuttige tip of contactpersoon op…..zo zal onze toekomst hoopvoller worden en de crisis minder voelbaar!

 
Categorie Organisatie Advies