Regelmatig ben ik in contact met organisaties die op zoek zijn naar assistentie om een bepaalde verbetering door te voeren. Het valt me op hoe organisaties hun succes onbewust saboteren door de aanpak die ze daarbij hanteren. Er moet een verandering doorgevoerd worden.  Echter ze houden vast aan de oude manier van werken en hun oude mindset om die verandering te realiseren. En dat minimaliseert het mogelijke succes.

18496370_sDe aanleiding voor deze blog is de volgende zin die ik steeds vaker in rolbeschrijvingen aantref: “Moet goed kunnen opereren in een complexe politiek gevoelige omgeving”. Een complexe, politiek gevoelige omgeving is geen waardevolle eigenschap van een organisatie. Toch wordt er gezocht naar mensen die zich prettig voelen in deze complexiteit en politieke gevoeligheid.

De organisatie is nu complex. En dus zou je op zoeken moeten zijn naar mensen die de haren uit hun hoofd trekken bij complexiteit en politieke gevoeligheid. Mensen die zich prettig voelen wanneer de operatie eenvoudig is en waar openheid en directheid beloond wordt. Mensen die zich ongemakkelijk voelen bij de huidige status quo en die van nature continue ter discussie stellen. En de complexiteit is natuurlijk niet het enige voorbeeld.  Denk bijvoorbeeld ook aan 3 jaar recente ervaring in onze organisatie / branche, uitgebreide kennis van tooling abc.

Bij veranderingen gaan organisaties te vaak uit van wat ze zijn in plaats van wat ze willen worden. Ze zoeken kwaliteiten die passen bij wie ze zijn in plaats van kwaliteiten die passen bij wat ze willen worden. En dat gebeurt onbewust, zonder opzet natuurlijk. Dat komt omdat de oplossing voor het probleem met dezelfde mensen en vanuit dezelfde mindset wordt gemaakt als waarmee de huidige situatie bereikt is .

En natuurlijk is de werkelijkheid niet zo zwart wit als ik hierboven schets.  Een team zou een gezonde mix van ervaring met de huidige situatie en frisse ideeën en ervaring over de toekomst moeten zijn. Maar juist wanneer het noodzakelijk is extra mensen aan te stellen stel dan zeker dat het fris bloed is. Mensen waar de organisatie zich wellicht niet direct zo comfortabel bij voelt.

 
Categorie Organisatie Advies