19152610_s

Waar liggen de grenzen van je netwerk?

Wat een boeken over netwerken bestaan er toch….en wat weten we nog weinig hoe het echt werkt? Als werving/selectieadviseur moet ik eten van mijn netwerk en onderhoud dus regelmatig contact met mijn netwerk. Maar hoe kan je dat doen als het netwerk blijft groeien? TJAA…goede vraag…

In het algemeen kan je stellen dat ECHT netwerken te maken heeft met ”geven” in plaats van alleen maar te ”nemen”. Maar dat altijd weloverwogen omdat in deze tijden van economische onzekerheid (ik blijf het gewoon een bankcrisis noemen) genoeg profiteurs en charlatans gewoonweg getallen willen verzamelen om er iets(?) mee te doen. Je kent ze wel vanuit LinkedIn…die ”I never Don’t know IDK-types” die gewoon op grote aantallen kicken. Let op.

In het bijzonder is het altijd goed om contact met jouw netwerk persoonlijk te doen…dus elkaar in de ogen kijken….aan tafel….met een kop koffie of zo. De kracht van uitstraling en sfeer is voldoende om lang en verdiepend van elkaar(‘s netwerk)te profiteren.

Gericht en doelmatig netwerken

Daarom is de werkwijze van coachingsbureaus mijn inziens te combineren met (georganiseerde) bedrijfsbezoeken en individuele netwerkgesprekken; zodoende ga je uit van het ”oude” principe jouw klanten niet alleen de tips/trucs en werkwijze bij te brengen van het netwerken (visnet maken), maar ook hen te voorzien van ”verse” vis/nieuwe netwerk contactpersonen…om te oefenen, jezelf te presenteren, jouw visie te polijsten…en te hopen op die verlossende tip of verborgen baan via jouw gesprekspartner.

Waar is je netwerk wanneer je het nodig hebt?

Als coach en connector van (ander)werkzoekende directieleden blijf ik me verbazen om de klakkeloosheid van hun denken. Eerst was het vaak zo ,dat hun netwerk stamde uit hun studietijd.Daarna brak de gedachte door, dat het netwerk moest worden versterkt door bewust uit te breiden middels bijeenkomsten en lidmaatschappen. LinkedIn en andere sociale media sites werden een broeinest van contacten en ”friends”.

Met mijn 25 jaar netwerkervaring blijf ik mij toch nog afvragen of dit nou wel effectief is…uiteraard is netwerken een niet meer weg te denken fenomeen en natuurlijk ontstaan spontaan leuke samenwerkingen uit de nieuwe contacten. Maar ik doel eigenlijk op de werkelijke effectiviteit van al dat gepraat en gemail. Netwerken is verworden tot contacten verzamelen….hoe meer hoe beter!

Misschien zijn dat juist NIET de contacten, die je nodig hebt om die felbegeerde positie te verkrijgen…

Sla nieuwe wegen in

Uit mijn praktijk geplukt kwam ik steeds meer tot de conclusie, dat het juist niet degenen zijn, die jou kennen om je (weer)aan de slag te krijgen maar dat ”nieuwe vreemde” contacten er vaak voor zorgen dat er nieuwe mogelijkheden ontstaan. Ik blijf erbij dat het ”oude” netwerk jou als persoon weliswaar welwillend tegemoetkomt, maar daadwerkelijk niet veel oplevert voor jou. Ze kennen je te goed en willen zich niet branden aan complexe toestanden als afwijzing of onjuiste behandeling door hun aangedragen netwerkcontact.

Beter alternatief is volgens mij het aandragen van totaal nieuwe contactpersonen, waarbij jij enthousiast zelf jouw (eerste) goede indruk maakt en jouw stempel drukt. Dat levert een opvallend goed resultaat met nieuwe zienswijzen en nieuwe mogelijkheden. Ben dus voorstander van JOBSEARCH per persoon en per situatie!

Dus eigenlijk zoiets als : onbekend maakt bemind….dan bepaal jijzelf vanaf het eerste moment hoe jij wil overkomen en wat jij wilt bereiken….

 
Categorie Organisatie Advies