Eindhoven-20131001-00732Onlangs zag ik in de hal van een school een vrijwel lege prijzenkast staan. Een opvallende blikvanger, direct bij de ingang. “Zo’n prijzenkast werkt alleen maar tegen je”, zei ik tegen twee studenten die zich afvroegen waarom ik een lege kast op de foto ging zetten. Natuurlijk bleken her en der in het gebouw nog veel meer bekers en medailles te staan en te hangen. Alleen had kennelijk niemand de moeite genomen ze er even in te zetten.

Content king?

Zo is het ook met veel websites: mooie kasten, met veel kijk- en klikmogelijkheden, maar bij nadere beschouwing staat er verrekte weinig in. “Content is king”, roepen content-leveranciers dan nogal gauw. Ook bij die stellige uitspraak kun je vraagtekens plaatsen. Er is nu zoveel content in de wereld dat je zeker veel energie moet steken in het trekken van aandacht en het vindbaar maken van je boodschap. Maar als een prijzenkast het geëigende middel is om je prestaties te onderstrepen, kun je er maar beter voor zorgen dat die er goed gevuld en glanzend bij staat. Content moet relevant zijn en voor een prijzenkast zijn glimmende bekers dat zeker.

Positionering ondersteunen

En wanneer je website of Facebook-pagina een rol speelt in de positionering van jouw bedrijf, dan moet de site jouw boodschap aan de klant echt ondersteunen. Is die boodschap: “Ik win veel prijzen”, dan ligt het voor de hand dat je die prijzen laat zien. Als de boodschap is dat je klant centraal staat, geef je die klant een gezicht op jouw site. Wil je vooral uitstralen dat je prachtige producten maakt? Geef die producten de hoofdrol. Zoek je vooral persoonlijk contact? Maak dan jezelf zichtbaar én bereikbaar.

Lege woorden

Het is een misverstand te denken dat je altijd veel woorden en veel beelden nodig hebt. Een prijzenkast met één beker is een gek gezicht, maar hij hoeft ook weer niet uit te puilen. Geef elke beker voldoende ruimte om tot z’n recht te komen. Op een website is een nieuwsrubriek met één belegen nieuwsbericht niet direct de illustratie van een florerend zakenleven. Een lange en onoverzichtelijke berichtenbrij is evenmin effectief. Meestal pakt een overzichtelijke hoeveelheid ‘hapklare brokken’ de (be)zoeker het meest. Zoek de combinatie van sterke beelden en een beperkte hoeveelheid doeltreffende woorden. Kom snel tot de essentie van je boodschap. Want ook woorden kunnen – net als een prijzenkast – soms leeg zijn. Dus geef ze lading!

 
Categorie Marketing Advies