winkelbranding3Winkels verdwijnen in een groot tempo. Dat komt door internet wordt dan gezegd, de mensen kopen tegenwoordig liever op internet. Dat is echter niet het hele verhaal. Consumenten stellen andere, veel hogere eisen aan winkels dankzij internet. Je hebt sneller en vaak ook goedkoper een product op internet gekocht dan in een winkel met ongemotiveerd personeel.

Werk aan de winkel: Het imago van winkels moet omhoog.

Het imago van winkels moet omhoog, winkelbranding is daarom van het grootste belang om te kunnen overleven als winkel.
Met een goede winkelbranding krijgen marketing campagnes zin en worden verkopen als vanzelf gerealiseerd. Zonder een goede branding is een marketingcampagne weggegooid geld.

Winkelbranding als zodanig gaat echter niet van zelf.

Het begint met nadenken met wat de winkel moet zijn, nadenken dus over de missie, de visie en de kernwaarden van de winkel. De definitie van de winkel zelf dus. Daaruit volgt uiteindelijk het brandstatement: datgene wat je de markt en de doelgroep wil aanbieden, waar je goed in bent en waarmee de winkel zich onderscheidt van andere aanbieders. Het moet wel authentiek, dus echt zijn, je moet waarmaken wat je zegt. Niets is dodelijker voor de winkelbranding dan niet waarmaken wat je belooft.

Voorbeeld uit de recente praktijk 1:

Een winkel dat een gewenst kledingstuk voor mij als klant in een ander filiaal spot en het zonder extra kosten de andere dag bij mij thuis laat bezorgen laat mij als klant voelen dat ik serieus genomen wordt en belangrijk ben voor de winkel,  daar kom ik absoluut terug, ook al kost het iets meer.

Voorbeeld uit de recente praktijk 2:

Een bekende pas uit de crisis ontstane boekhandel die een bepaald boek niet op voorraad heeft, dat wel wil bestellen maar mij als klant niet kan zeggen wanneer het op een termijn van 3-4 weken(!) dan wel leverbaar zal zijn, heeft het al verloren van de internet aanbieders en zal mij niet snel weer terugzien, ook al was het in het verleden, onder een andere naam,  een van mijn hofleveranciers.

Alleen winkelbranding is niet genoeg.

Met de winkelbranding alleen ben je er dus nog niet, ook de inrichting en het winkelpersoneel moet een branding krijgen die aansluit op de winkelbranding: ze moeten gepassioneerd zijn voor wat de winkel wil uitstralen. Je komt dan als vanzelf op de personal branding  van de winkelier zelf en van de medewerkers. Het geheel moet kloppen, de personal branding van het verkoopteam en de winkelbranding. De getrainde en gecoachte medewerkers zullen tevreden zijn en trots over de winkel en hun belangrijke rol daar en gepassioneerd vertellen over de producten en diensten die ze mogen verkopen. Tevreden, gepassioneerd personeel zal tevreden klanten opleveren die graag terugkeren.

Sociale Media voor de marketing van de winkelbranding.

Is het plaatje op orde dan moeten in ieder geval de sociale media, benut worden om op basis van de winkelbranding een sterk profiel op te bouwen dat de winkel onderscheidt van de eenheidsworst waar de consumenten nu wel op uitgekeken zijn. Mobiele websites en diensten als Facebook en Twitter moet de winkelier benutten om de potentiele doelgroep met speciale aanbiedingen te verleiden tot een bezoek aan de echte winkel. Het zal duidelijk zijn dat de winkel dan wel aan het verwachtingspatroon moet voldoen, dus dat de winkelbranding klopt.
Dat laatste schept vertrouwen en daarmee de bereidheid bij de klant de portemonnee te trekken. Ziedaar de toekomst voor de winkel .
 
Categorie Organisatie Advies