organisatie identiteitIn een overvolle markt is het als organisatie moeilijk je te onderscheiden van jouw concurrenten. Om succes te hebben, moet je een eigen unieke identiteit hebben en een blijvend en gedenkwaardig merk creëren. Het is belangrijk dat je interessante content creëert die je kunt delen via social media. Maar hoe doe je dat aan de hand van jouw eigen identiteit?

Dit artikel gaat in op het belang van een eigen organisatie identiteit en geeft vijf tips die jouw helpen je te onderscheiden.

Eigen persoonlijkheid

Wanneer organisaties het hebben over identiteit, hebben ze het vaak vooral over het visuele aspect van hun identiteit: logo, design, huisstijl, graphics, etc. Ze vergeten hierbij dat waarden, woorden en content er ook toe doen. Deze niet-visuele aspecten zijn zeker zo belangrijk.

In het boek Content Rules van Handley en Chapman las ik een mooi citaat met betrekking tot contrentcreatie en organisatie identiteit: “A critical step in developing great content is to develop your own distinct voice”. Het boek vergelijkt organisaties met talentenjachten op tv. De deelnemers die in programma’s als Idols, Holland’s Next Topmodel en The Voice of Holland het verst komen, zijn over het algemeen mensen met een duidelijke eigen identiteit en persoonlijkheid. Deze deelnemers vertellen een eigen verhaal en week na week krijg je een beter beeld van elke deelnemer.

Dit is hoe het bij organisaties ook zou moeten gaan. Bij ieder contact met de organisatie moet je als klant een beter beeld kunnen ontwikkelen van de persoonlijkheid van de organisatie: Wie is de organisatie? Welke waarden vindt zij belangrijk? Welk verhaal wil de organisatie vertellen?

Je eigen stem

Waar deelnemers van talentenjachten een eigen identiteit hebben en een persoonlijk verhaal vertellen, kunnen organisaties dat ook. Centraal hierbij staat ‘your own distinct voice’, zoals beschreven in het citaat. Deze ‘voice’ is eigenlijk niets meer dan de manier waarop je als organisatie communiceert en de toon die je gebruikt. Het communiceren met jouw eigen stem is een manier om te laten zien wie jij bent. Je brengt hiermee jouw organisatie op een bepaalde manier naar voren, waardoor jouw unieke eigenschappen duidelijk worden.

De content die jouw organisatie verspreidt, moet een toon hebben die onmiddellijk het exclusieve en unieke van jouw organisatie laten zien: jouw content moet er niet uitzien en klinken als dat van de concurrent, het moet klinken zoals jou. Hierin is het heel belangrijk dat je de woorden, inhoud en toon die je gebruikt zorgvuldig kiest. Door de manier waarop je communiceert, verspreid je namelijk jouw eigen identiteit.

Vijf tips

Het klinkt waarschijnlijk heel aannemelijk dat je als organisatie een eigen identiteit moet hebben en communiceren. Maar hoe doe je dat? Hoe kun je jouw content onderscheiden van dat van jouw concurrenten? Hieronder geef ik vijf tips.

1.    Wees menselijk

Vaak wordt vergeten dat markten bestaan uit menselijke wezens: (potentiële) klanten zijn menselijk en de mensen in jouw organisatie ook. Praat daarom als een persoon tegen een ander specifiek persoon, niet als een soort robot tegen een afdeling of een willekeurig individueel. Ook al richt je je vaak tot een hele groep, jouw boodschappen worden wel gelezen door specifieke individuele personen.

2.    Schrijf zoals je praat

Schrijf niet als een zakelijke, ongevoelige robot, maar toon het menselijke aspect ook in jouw schriftelijke boodschappen. Schrijf daarom op de manier zoals je praat: relaxed, zoals je een bericht naar een vriend zou schrijven. Vermijd hierin marketingtermen en ander jargon en wees informeel, bijvoorbeeld door alledaagse uitdrukkingen te gebruiken. Vertel verhalen over mensen: hoe helpen jouw producten of diensten andere mensen of organisaties en wat ervaren zij? Wanneer je een persoonlijk en informeel verhaal vertelt, zullen mensen veel meer geboeid zijn en zullen ze veel duidelijker inzien met wie ze te maken hebben.

3.    Geloof in wat je doet en zegt

Zoals eigenlijk voor alles geldt: geloof in wat je doet en geef om wat je creëert. Wanneer je zelf niet gelooft in jouw producten, diensten en communicatie-uitingen, zal jouw (ideale) klant dat ook niet doen. Draag het enthousiasme dat je hebt over jouw organisatie daarom uit naar jouw (potentiële) klanten: een enthousiaste toon in jouw boodschappen werkt veel beter dan een twijfelachtige of serieuze toon.

4.    Gebruik de juiste toon voor jouw publiek

Hoewel het belangrijk is dat je communiceert vanuit jouw eigen identiteit, moet je zeker ook de identiteit van jouw ideale klant in het achterhoofd houden. Kies daarom voor een toon die niet alleen past bij jouw organisatie, maar ook bij jouw ideale klant. Een jonge doelgroep vraagt vanzelfsprekend om een andere toon dan een oudere, zakelijkere doelgroep.

5.    Bouw aan jouw merk

De stem die je gebruikt in jouw communicatie moet tot slot niet alleen aansluiten op jouw organisatie, maar het moet ook jouw merk versterken. Een merk is namelijk niet helemaal hetzelfde als een organisatie: een merk is vooral de verwachting die mensen hebben van jou en het is het beeld dat zij van jou hebben. Daarom is het belangrijk dat jouw communicatie-uitingen aansluiten bij deze verwachting van anderen. Jouw boodschappen moeten overeenkomen met het beeld dat anderen hebben van jou. Wanneer je je anders voordoet dan dat beeld, zullen mensen jou minder serieus nemen.
Met deze tips kun je ervoor zorgen dat jouw eigen identiteit helpt om je te onderscheiden van anderen. Uiteindelijk is het natuurlijk het belangrijkst dat je niet krampachtig een bepaalde identiteit of communicatie toon aanmeet, maar dat jouw identiteit op een natuurlijke manier wordt gecommuniceerd. Het gaat erom dat jouw communicatie-uitingen laten zien wie jouw organisatie daadwerkelijk is.

Ben jij bewust bezig met het communiceren van jouw organisatie identiteit? Ik hoor graag hoe je dit aanpakt.
Wil je meer weten over Content Marketing? Download dan onze gratis whitepaper!

Dit artikel is geschreven door: Iris Weijenborg

Bron:

Handley, A. & Chapman, C.C. (2010). Content Rules. How to Create Killer Blogs, Podcasts, Videos, Ebooks, Webinars (and more) that Engage Customers and Ignite Your Business. New Jersey: Wiley.

 
Categorie Marketing Advies