inkrimpenInkrimpen lijkt onvermijdelijk, maar hoe? Je wilt bouwen, niet afbreken!

17 procent van de bouwbedrijven zal ontslagen doorvoeren.

Stel je drie vragen voor de weg naar een oplossing.

 

Wie laat je gaan?

Het nieuwe jaar is amper vier weken oud en dit verontrustende artikel verschijnt in ondermeer HBvL.

De bouwsector is niet positief over de economische ontwikkelingen in de nabije toekomst.

De verwachtingen van de ontwikkelingen van de conjunctuur zijn negatief. Orderboeken raken leeg en de concurrentie neemt toe. Verkoopprijzen komen onder druk te staan dus het geproduceerde levert te weinig op terwijl de kosten hoog blijven.

 

Hoge kostenpost

Het personeel blijft een onveranderde hoge kostenpost. Kosten die moeilijk zijn te beïnvloeden. De CAO en overheid bepalen. Kosten beperken heeft het meeste effect door ontslagen door te voeren, het beperken van de loonkost in de organisatie.

 

Ontslag is afbreken, wij willen opbouwen

Een pijnlijke beslissing waar slapeloze nachten aan vooraf gaan. Veel discussies over dingen waar je het liever niet over hebt, je wilt maar een ding: Bouwen! Ontslag is afbreken, dat is tegen je natuur.

Helaas is het in dit soort gevallen vaak noodzakelijk om iets af te breken om daarna met een goed fundament verder te gaan. Zo stabiel mogelijk voor een degelijke opbouw. Verder bouwen. Ik hoef u dat niet uit te leggen!

 

Pijnlijke beslissingen

De knoop doorhakken en radicaal beslissen is het vaak gehoorde advies. Maar voor deze radicale gedachte is vaak niet voldoende emotionele houvast. Het zijn je mensen en daar zitten gezinnen achter die vertrouwen op een maandelijks inkomen. Hoe beslis je dan het minst pijnlijk? Pas op, ook dat is niet gemakkelijk!

 

3 vragen

De eerste vraag hierbij is: wat heb ik nu?

bouwwerf

Zijn de competenties van je mensen wel voldoende bekend? Het zijn vaak vakmensen, die hun ambacht verstaan. Maar tegenwoordig is dat niet meer alles.

 

De tweede vraag is: wat heb nodig?

Welke capaciteit heb ik nu en in de nabije toekomst nodig? Hoe breng ik dat in kaart en hoe kan ik snel deze vraag beantwoorden wanneer er situaties veranderen?

 

De derde vraag is: wanneer zou ik dit moeten doen en hoe pak ik dat aan?

Het is aan te raden om dit niet zelf te doen. Stel je voor je gaat je personeel interviewen met  allerhande vragen over hoe ze het werk ervaren en wat ze nog meer verwachten van de werkgever. Om zomaar een paar voorbeelden te geven. Wat denk je, krijg je de juiste antwoorden of de antwoorden die geacht worden juist te zijn?

 

 

Om goede antwoorden te krijgen op alle drie de vragen, ga ik je helpen. 

  1. Ik doe een onderzoek bij je personeel en je weet precies wat er van je wordt verwacht en wat jij van je mensen mag verwachten.
  2. Ik leer je op een makkelijke en efficiënte manier een goede kijk te krijgen op je veranderende organisatie. Je weet meteen waar je aan toe bent en hoe je de juiste capaciteit samenstelt.
  3. En als je er behoefte aan hebt, kan ik ook je mensen helpen een echt goed team te worden.

 

Maar steeds geldt, jij bent de baas, dus jij beslist.

 
Categorie Organisatie Advies