actief aan het werkWat zijn psychische klachten? Als je kijkt naar de definitie van psychische klachten, dan zegt Van Dale:
Psychisch:  geestelijk, niet lichamelijk
klachten:  Hoorbare uitingen van droefheid of pijn.Actief aan het werkDus een geestelijke hoorbare uiting van droefheid of pijn.
Onder psychische klachten vallen bijvoorbeeld stressklachten maar ook een medewerker die verdrietig is omdat recent een van de ouders is komen te overlijden. Vaak zie je dat het psychische en lichamelijke met elkaar samen hangt. Iemand heeft last van de werkdruk en krijgt fysiek allerlei lichamelijke klachten die hem waarschuwen dat de draaglast draagkracht balans uit evenwicht is geraakt.

Een deelneemster uit een van mijn trainingen verwoordde het als volgt. Wanneer iemand psychische klachten heeft, dan heeft hij last van het leven en de daarbij behorende tegenslagen. Bij psychiatrische klachten is er sprake van een stoornis. Vaak heeft iemand dan hulp nodig van een psycholoog of psychiater om van de stoornis af te komen.Psychische klachten is dus een heel breed begrip. Vaak maak ik onderscheid tussen psychische klachten en psychiatrische klachten. Met veel psychische klachten kun je nog goed blijven werken, maar wanneer iemand last heeft van psychiatrische klachten of een psychische stoornis wordt het een stuk lastiger en heeft iemand vaak hulp nodig.

 Voorbeelden van psychische klachten:

-          vermoeidheidaahhhh
-          lusteloos
-          hoofdpijn
-          motivatie gebrek
-          onzeker
-          somber
-          geïrriteerd
-          depressief
-          verdrietig
-          schuldgevoel
-          besluiteloosheid
-          emotioneel
-          angstig
-          achterdochtig
-          prikkelbaar

Psychische klachten kun je herkennen aan de signalen die medewerkers geven. Aan de hand van deze signalen kun je vroegtijdig met je medewerker in gesprek gaan om de psychische klachten te voorkomen.

Veel voorkomende psychische klachten komen voort uit werkdruk of stress. Wil je weten hoe je medewerkers kunnen werken aan de oorzaken van stressklachten? Lees dan het artikel: Oorzaken van stress

Welke psychische klachten kom jij tegen bij je medewerkers en zou je meer over willen weten? laat je reactie hieronder achter.

 
Categorie Organisatie Advies