socialmediaSocial Media en blogs zijn belangrijke onderdelen van Inbound Marketing. Beide zorgen voor belangstelling van de doelgroep. Eigenlijk zijn Social Media al geen keuze meer, je moet eraan mee doen om bij te blijven. De vraag is alleen: hoe kun je Social Media effectief inzetten om je blog te promoten en meer bekendheid te winnen? In deze blog zal ik daar antwoord op geven door middel van buyer persona's, een analyse van de verschillende Social Media en een aantal algemene tips.

Buyer persona's

Allereerst is het belangrijk om te weten op welke Social Media uw doelgroep zich bevindt. Het zou zonde zijn als je via Twitter je blog probeert te promoten, terwijl je potentiële klanten dit nauwelijks gebruiken. Dit is natuurlijk wel heel kort door de bocht, maar het gaat er om dat je jouw doelgroep kent en ze daardoor weet te bereiken. Over het algemeen geldt dat voor B2C bedrijven de doelgroep meer gebruik maakt van Facebook en Twitter en voor B2B bedrijven geldt dat de doelgroep zich meer bevindt op LinkedIn. Zorg dat je de mensen vindt die jij wilt volgen en die ook in jou geïnteresseerd zullen zijn. Meld je aan voor voor jouw doelgroep interessante topics en neem deel in discussies. Zorg ook dat de content die je publiceert geschikt is voor het Social Media kanaal dat je kiest. Elk netwerk heeft zo zijn eigen kenmerken/ identiteit en het is belangrijk om daarop in te spelen.

 

De verschillende Social Media

Zo staat Twitter bekend als de buzz generator. Het is een informele Social Media site, die goed geschikt is om content te plaatsen voor een breed publiek. Je hebt er minder naamsbekendheid nodig om interesse te wekken, maar het is wel minder geschikt voor heel specifieke content. Informatie verspreiden via Twitter gaat snel en bereikt veel mensen, dus is het vooral bedoeld om het gesprek op gang te brengen (wat de bijnaam buzz generator ook suggereert). Blogs over een breed en algemeen onderwerp kun je hier dus prima promoten. Hierdoor wek je de interesse en mensen die echt geïnteresseerd zijn klikken vanzelf door naar andere specifiekere blog artikelen. Bedrijven die Twitter inzetten hebben gemiddeld 200% meer Leads dan bedrijven die Twitter niet inzetten (Rachel Goodman, HubSpot). Hieruit blijkt dus hoe waardevol Twitter kan zijn voor het promoten van je blog.

Facebook staat bekend als de humanizer: Met 1 miljard actieve leden is dit de meest bezochte Social Media website. In vergelijking tot Twitter worden hier minder vaak, maar interessantere updates geplaatst door merken. Wel geldt voor Facebook dat er "likes" nodig zijn om gevolgd te worden. Hier is er dus meer voor nodig om de interesse te wekken en je potentiële klanten naar je blog te leiden. Volgers op Facebook verwachten een meer persoonlijke band met de bedrijven die ze geliked hebben. Niet dat je vrienden moet worden met je klanten, maar bij Facebook gaat het wel echt om de interactie. Het is dus belangrijk om niet alleen een omschrijving te geven van wat je doet, maar vooral ook om je klanten te vertellen wat je voor hen kunt betekenen. Geef je volgers de informatie die zij willen en focus niet alleen op je eigen doelen. Er wordt 4 keer zoveel tijd besteed op Facebook dan op Google. Dus naast SEO is het verstandig om ook te zorgen dat je vindbaar bent op Facebook. Ook Facebook werkt met keywords waardoor je gevonden wordt, dus maak gebruik van voor jouw doelgroep relevante keywords. Zorg dat je duidelijk aanwezig bent en dat klanten niet té veel naar je hoeven te zoeken.

Dan is er nog LinkedIn, de professional onder de Social Media websites: Formeel, business-focused content, bedoeld voor echt zakelijke discussies, etc. In verhouding hebben de gebruikers van LinkedIn minder persoonlijke connecties. Actieve gebruikers volgen hier topics waar ze in geïnteresseerd zijn. Ook op deze website is het dus van belang dat je aanwezig bent en deelneemt aan voor jouw bedrijf relevante en waardevolle discussies. Binnen die discussies raak je niet alleen in gesprek met potentiële klanten, maar ook met anderen binnen je eigen vakgebied. Hier kun je gerust ook links plaatsen naar relevante blog artikelen. Zorg er wel voor dat je niet alleen naar je eigen blog linkt. Gouden regel is dat ongeveer 50% van de links die je plaatst van je eigen blog zijn. Zo laat je zien dat het je niet alleen om eigenbelang gaat maar echt om het helpen van de klant. Je geeft de informatie die de klant nodig heeft, niet alleen die je graag zelf zou willen verstrekken. Dit komt je betrouwbaarheid ten goede.

Als laatste wil ik graag Google+ behandelen. Hoewel deze Social Media site minder leden heeft, ligt de focus op waardevolle content. Voor bloggers is dit dus zeker ook een waardevolle toevoeging, ook omdat deze website SEO ten goede komt. Zo zorgt de +1 button voor meer "click through"s, waardoor je binnen Google zelf makkelijker gevonden wordt.

 

Persoonlijk of zakelijk?

Voor alle Social Media geldt dat het belangrijk is dat je aanwezig bent. Alleen je blog artikel plaatsen op de Facebook pagina van het bedrijf in de hoop dat iemand hem deelt is niet voldoende. Neem deel aan interessante discussies en plaats je blog ook bij voor jouw doelgroep interessante topics. Daarnaast is het verstandig om je blog ook persoonlijk te delen onder je eigen naam. Inbound Marketing is zoals we weten meer gericht op mensen dan op bedrijven. Een blog heeft altijd een schrijver en die schrijver is voor de lezer interessanter dan alleen een merknaam. Zorg dus dat je ook als gezicht achter de blog je eigen kennis deelt. Niet alleen een tweet plaatsen vanuit de merknaam van je bedrijf, maar deel hem ook persoonlijk met je eigen volgers.

Naast de aanwezigheid op Social Media is het natuurlijk andersom ook belangrijk dat Social Media aanwezig zijn op je website. Zorg altijd voor 'share'-buttons van de verschillende Social Media bij elke blog. Daarnaast zet je bijvoorbeeld ook op je Homepage een blokje met de laatste Tweets over jouw vakgebied. Er zijn talloze mogelijkheden om Social Media in je website te integreren. Maak daar vooral gebruik van.

 

Terug naar de kern: Interessante en waardevolle content.

Het allerbelangrijkste moeten we natuurlijk niet vergeten. Social Media is een hulpmiddel om je blog te promoten, maar zonder waardevolle content krijg je nog geen leads. Zorg dus altijd dat je kwalitatief goede blogs publiceert en dat ze interessant zijn voor jouw buyer persona's. Pas dan hebben Social Media echt een toegevoegde waarde.

 

Welke Social Media zet u actief in? Opmerkingen of aanvullingen horen wij graag!

 
Categorie Marketing Advies