5 goede redenen om NU te veranderen - VUURVOGELVeranderen... we weten allemaal dat het een natuurlijk verschijnsel is en vaak ook broodnodig, zowel zakelijk als privé. Maar op beide vlakken wil het nog weleens lang duren, voordat we daadwerkelijk de eerste stap zetten.
Vijf goede redenen om juist NU te veranderen:

 1. Tevreden medewerkers zijn meer betrokken en leveren beter werk

  Veel veranderingen zijn broodnodig. Denk maar aan een verouderd ICT-systeem of een haperend werkproces. Hoe langer je wacht met het inzetten van een verbetering, hoe langer mensen moeten werken met iets wat niet effectief/productief is en wat ze (dus) frustreert. En wat meestal ook nog eens veel geld kost.
  Hoewel verandering vaak een investering vraagt in euro's, inzet en energie kost, levert het je ook een heleboel op om het wel door te zetten.
  Uit onderzoek van Gallup blijkt immers dat een hogere medewerkertevredenheid en meer betrokkenheid, leidt tot betere prestaties. En daar wordt dus iedereen binnen de organisatie blij van!

 2. Overmorgen komt het ook niet uit

  In veel organisaties wordt de zomervakantie gezien als een slecht moment om te veranderen. Veel mensen zijn dan immers met vakantie en dan is er dus bijna niemand om met de nieuwe processen aan de slag te gaan.
  Maar ja, voordat iedereen na de zomer weer is opgestart, is het echter alweer oktober en dan komt de herfstvakantie eraan. En vanaf half december tot half januari is iedereen in de kerststemming. Dus eigenlijk komt het nooit uit...
  Juist als er druk op de ketel staat, kun je je nieuwe werkprocessen goed testen. Kijk maar eens of een uitzendkracht aan de slag kan met die aangepaste werkinstructie. En hoe fijn is het om een nieuw ICT-systeem te kunnen testen als het relatief rustig is, en helemaal up-and-running te hebben als de meeste mensen weer terug komen! Het vraagt zeker een goede planning, maar dan heb je ook wat.

 3. Als je het nu doet, heb je er langer profijt van.

  Er zijn altijd wel redenen te bedenken om een verandering of nieuw project uit te stellen tot een 'beter moment'. Hordes mensen nemen zich het hele jaar al voor om te stoppen met roken, op 1 januari. Wat betekent dat er de rest van het jaar niets gebeurd met al die mooie plannen. Zonde, want ook al begin je niet op 1 januari, maar op 2 februari of pas op 10 oktober, je hebt dan langer profijt van die gewenste verandering dan wanneer je wacht tot het volgende jaar.

 4. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden

  Er zijn bedrijven waar het na de aankondiging van een reorganisatie nog 2 jaar duurt, voordat duidelijk is welke werknemers boventallig worden. Die onzekerheid werkt verlammend en zorgt ervoor dat er in de tussentijd weinig van de grond komt, en veel medewerkers negatief gedrag gaan vertonen naar elkaar en ook negatief gaan praten over hun werkgever. Ook is de kans groot dat talentvolle medewerkers hun heil elders gaan zoeken, omdat ze geen zin hebben om in een dergelijke sfeer te werken en elders meer werkplezier vinden. Wanneer de verandering dan eindelijk begint, is de sfeer vaak flink verziekt en moet het vertrouwen eerst worden hersteld, voordat je toekomt aan de eigenlijke plannen.
  Hoe sneller de nieuwe strategie helder is, hoe beter mensen zich kunnen voorstellen wat dit voor hen betekent. Goede interne communicatie helpt je hierbij. En vaak ook een stevige ruggengraat.

 5. De financiën wachten niet

  Zeker wanneer een organisatie financieel onder druk staat, is het geen optie om langer te wachten. Uitstel betekent immers alleen maar meer onbetaalde rekeningen en een grotere kans dat er morgen helemaal geen organisatie meer is om te veranderen. Of dat de maatregelen die dan genomen moeten worden, veel pijnlijker en ingrijpender zijn dan wanneer je NU begint.

 

Wacht dus niet langer met veranderen, en neem vandaag nog contact op voor een GRATIS startgesprek!
 
Categorie Organisatie Advies