Stress kippen

Als je ondernemer bent komt er van alles op je af. Trouwens ook als je een gewoon mens bent ;) Je moet dit, je moet dat, mails om te beantwoorden, deadlines die je moet halen….. ondernemen is voor stresskippen.

Herken je één of meer van onderstaande situaties?

Je moet iemand bellen die je niet kent.

“Deze persoon gaat me misschien inhuren voor een opdracht, dat wil ik natuurlijk. Het is een belangrijk gesprek, ik moet me goed voorbereiden. Eerst maar wat steekwoorden opschrijven voordat ik zo meteen niet weet wat te zeggen. OK, zal ik dan nu bellen?….. maar hij zit vast in een vergadering want het is een drukbezet en belangrijk man. Hij heeft natuurlijk helemaal geen tijd om met mij te praten nu, dus hoe ga ik dit aanpakken dan? En nu is het lunchtijd, dus laat ik over twee uurtjes nog maar eens proberen”… Stress!

Je publiceert iets pas op het moment dat het perfect is.

“Deze tekst over mijn workshop moet vandaag op de website, maar de zinnen lopen nog niet goed. En als de tekst niet goed is gaat natuurlijk niemand zich inschrijven. Sterker nog, met een slechte tekst denkt iedereen meteen dat het geen goede workshop is. En dan denkt iedereen natuurlijk ook dat ik een slechte trainer ben, en dan… zal ik nooit meer succes hebben. Laat ik de tekst dus eerst nog maar eens heel goed nalezen en verbeteren. En dan kan het over een paar dagen op de website” …Stress!

Je haalt een belangrijke deadline niet.

“Mijn lezers verwachten morgen mijn eZine in hun mailbox. Dat gaat me dus echt niet meer lukken. Maar morgen geen eZine betekent dat men zich massaal gaat uitschrijven. Want tja… een eZine die nooit op tijd verschijnt, daar zit niemand meer op te wachten. Iedereen krijgt al zoveel eZines. En als iedereen zich morgen massaal gaat uitschrijven is al mijn werk van het afgelopen jaar voor niets geweest. Dan heb ik geen klanten meer en zal ik moeten stoppen met mijn bedrijf”… Stress!

Je hebt je voorgenomen een paar uur lekker te ontspannen.

“Heerlijk! Even geen werk maar lekker in de tuin genieten van de zon. Jeetje, dat onkruid groeit hard zeg, moet ik eigenlijk iets aan doen. Maar niet nu, nu ben ik aan het ontspannen. Ze zeggen dat het morgen gaat regenen,  dan groeit het onkruid weer extra hard. En ik heb pas op zijn vroegst in het weekend weer de tijd om in de tuin te werken. Maar wat zullen de buren wel niet zeggen als ze mijn jungletuin zien? Dus misschien moet ik toch nu? Nee, niet nu! Ik ben nu aan het ontspannen!”…. Stress!

Stress zit tussen je oren!

Ga maar na: het begint meestal met een hele simpele constatering. Vervolgens slaan je gedachten op hol en voor je het weet sta je stijf van de stress. En als je dat dan als een stresskip probeert uit te leggen iemand in je omgeving dan zeggen ze dat je je niet zo druk moet maken. Ze snappen er helemaal niks van! Of ben jij het die het niet begrijpt?

Stress is niet meer dan een gedachte.

Zodra je je dat realiseert neemt de stress onmiddellijk af. Echt waar. Vraag me niet hoe dit werkt, maar het werkt. Ik kan genieten van de zon omdat ik me realiseer dat het mijn gedachten over kritische buren en snelgroeiend onkruid zijn die me stress bezorgen. Vorige week verdween de stress over de deadline voor mijn eZine als sneeuw voor de zon toen ik me realiseerde dat mijn gedachten de stress veroorzaakten. En tot nu toe heeft de massale uitschrijving nog niet plaatsgevonden. Of kan ik dat beter niet opschrijven? Oeps!

Je kunt dus ondernemen zonder stress?

Jazeker. Ondernemen zonder stress is een keuze wat mij betreft. Ik weet dat sommige mensen beter presteren onder druk van een deadline, en dat is ook prima. Die druk is tijdelijk. Zolang de stress je maar niet belemmert in wat je wérkelijk wilt doen. Omdat je teveel wilt doen, teveel moet doen. Want dan wordt het ongezonde stress. En het is waar: je kunt erg succesvol zijn mét stress. Maar hoeveel plezieriger is ondernemen zónder stress?

Als je kiest voor ondernemen zonder stress kies je om te focussen.

Focussen op wat je werkelijk wilt. Focussen voelt voor veel ondernemers als een hoop kansen laten liggen. Maar de stress over gemiste kansen is niet meer dan een opeenstapeling van je eigen gedachten. Focussen betekent juist dat je helemaal kunt gaan voor datgene waarvoor je wél kiest.
Heerlijk, succesvol en stressvrij!

NB In de workshop Ik heb een Missie... en wat nu? ga je aan de slag met focussen op wat je werkelijk wilt. De eerste stap naar ondernemen mét succes en zonder stress.

 
Categorie Organisatie Advies