Wie moet BTW in rekening brengen en afdragen?

Elke ondernemer krijgt te maken met belastingen. Een van de belastingen waar bijna elke onderneming mee te maken krijgt is de omzetbelasting, ofwel de BTW. Dit is een belasting over de toegevoegde waarde. Dat betekent dat er belasting moet worden betaald over de omzet minus de inkoop en de kosten. Over de omzet moet je de belasting betalen en over de kosten mag je de belasting terugvragen. Op het moment dat de aangifte moet worden ingestuurd moet ook de belasting betaald worden.

De omzetbelasting kent 3 tarieven:

  1. 21%, dit is het algemene tarief
  2. 6%, dit geldt voor goederen en diensten in het belang van het welzijn van de mens.bijvoorbeeld de eerste levensbehoeften, zoals etenswaren, vervoersdiensten en medicijnen. Verder vallen hieronder o.a. water, kunst, boeken, kranten en tijdschriften en nog een aantal andere diensten. Je kunt dit vinden op de site van de belastingdienst.
  3. 0%, dit geldt met name voor de export.

In de boekhouding wordt de omzetbelasting geboekt op de balans. Het is namelijk een schuld of vordering bij de belastingdienst. De omzetbelasting over de omzet wordt altijd geboekt als schuld en de omzetbelasting over de kosten wordt altijd geboekt als een vordering. Dit geeft de relatie met de belastingdienst weer.

Omdat het een belasting is over de toegevoegde waarde is het uiteindelijk de consument die de belasting betaald. De ondernemer draagt de belasting af en geldt als tussenpersoon. De omzetbelasting noemen we dan ook een indirecte belasting omdat de consument deze niet rechtstreeks aan de belastingdienst betaald maar via de ondernemer.

Er worden wel een aantal eisen gesteld door de belasting dienst voor wat betreft de facturen en de administratie. In een volgend blog kom ik hier nog op terug. Aan het eind an het jaar maken we een correctie voor privé gebruik. Goederen die uit de zaak worden gebruikt voor privé doeleinden worden gezien als verkopen aan jezelf. Hierover moet dan weer omzetbelasting worden betaald.

Een bijzondere regeling is de Kleine Ondernemersregeling, ook wel genoemd de KOR. Als je over een jaar minder dan € 1.345 hoeft te betalen dan hoef je geen BTW te betalen. Dit bedrag wordt dan opgeteld bij de winst en je betaald hier dan inkomstenbelasting over. Tussen € 1.346 en € 1.883 betaal je een deel. Mocht je problemen hebben met het betalen van de omzetbelasting omdat er financiële problemen zijn, neem dan direct contact op met de belastingdienst.
 
Categorie Financieel Advies