12295842_s, administratieElke ondernemer moet een administratie bijhouden. Een goede administratie is van levensbelang voor een onderneming. Zonder cijfers heb je geen business en kun je niet sturen. Maar ook voor externe partijen is een goede administratie van belang. En natuurlijk is het belangrijk om vanaf het begin meteen alles goed bij te houden.

Externe verslaggeving

Een goede administratie moet je bijhouden voor externe partijen. Denk hierbij aan de belastingdienst, banken en verzekeringsmaatschappijen. Uiteraard heb je de administratie nodig voor de belastingaangifte. En zonder juiste administratie kun je geen juiste belastingaangifte doen en betaal je misschien wel te veel . Als de belastingdienst een aanslag heeft opgelegd en het blijkt later niet juist te zijn dan is het soms heel lastig om dat nog gecorrigeerd te krijgen als je geen goede administratie hebt. Je moet dan bewijzen dat de aanslag niet juist is. En ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen.
Als je een financiering nodig hebt bij een bank moet je met cijfers komen. Ook hier is een goede administratie van belang. Zonder cijfers geen financiering. Bovendien, als je een goede administratie voert komt dat de betrouwbaarheid van de onderneming ten goede. Verzekeringsmaatschappijen hebben juiste cijfers nodig om tot een juiste premie te komen.

Interne verslaggeving

Maar minstens zo belangrijk is een administratie voor intern gebruik. Voor externe partijen is het vaak een verslag achteraf. Maar een ondernemer wil ook vooruit kijken. Als je elke maand of elk kwartaal de cijfers opmaakt kun je op tijd zien waar het niet goed gaat en dus beter moet. Je kunt dan nog mooi bijsturen. Als je elke maand de balans opmaakt weet je altijd precies hoe je er voor staat. En de adviseur kan dan op tijd adviezen geven. De adviseur werkt dan als een businesscoach en samen kun je dan een strategie uitstippelen voor de toekomst. Hierbij kun je denken aan vragen als: moeten we aan de omzet werken, of zijn de marges wel goed. Misschien zijn bepaalde kosten te hoog. Maar ook als je wilt investeren: is er wel ruimte om te investeren? Al dit soort vragen kun je alleen goed beantwoorden als je een goede boekhouding hebt. En een goede adviseur kijkt met je mee naar de toekomst. Een ondernemer moet naar voren kijken en niet naar achteren. En een goede adviseur kan je daar uitstekend mee helpen.

Structuur in je bedrijf

Een goede administratie brengt structuur en inzicht in je bedrijf. En dit werkt een stuk makkelijker. Bovendien kun je dan je talenten inzetten op een ander gebied. Met geautomatiseerde systemen en online boekhoud programma’s wordt alles een stuk gemakkelijker. Een goede adviseur kan je prima helpen om dit te realiseren. Een goede administratie is het fundament van een succesvolle onderneming. Als de cijfers op orde zijn weet je precies wat wel kan en wat niet kan. Doordat je de juiste beslissingen kunt nemen kun je je bedrijf naar een succesvolle toekomst leiden.

 
Categorie Financieel Advies