23344742_s boekhoudenWie een bedrijf start is verplicht om een boekhouding bij te houden. Je moet je inkomsten en uitgaven bijhouden om zo een goede balans en resultatenrekening te kunnen maken. Belangrijk voor jezelf want je wilt weten hoe je bedrijf er voor staat . Hoeveel winst je maakt en wat je vermogen is. Maar ook voor de belastingdienst moet je een administratie bijhouden. Dit kan allemaal met een boekhoudprogramma, maar het kan ook prima in Excel.

Voordelen van boekhouden in Excel

Het is ideaal voor een startende ZZP’er. Maar ook voor reeds gevestigde ZZP’ers en kleine MKB bedrijven is dit een prima middel. Het is gratis, want excel zit meestal in het office programma wat al op je computer zit. Je hoeft dus niet een boekhoudprogramma aan te schaffen. En boekhouden in Excel is niet moeilijk. Je kan het prima zelf doen. Je hebt er geen tot weinig boekhoudkennis voor nodig. Je adviseur kan je een sjabloon aanleveren welke je eenvoudig kunt invullen. En alles wat je zelf kan doen en dus niet hoeft uit te besteden bespaart weer geld. Je kan zo je geld beter investeren in een adviseur die je waardevolle adviezen geeft.

Meer inzicht in je cijfers

Bovendien, als je het zelf doet heb je ook meteen inzicht in je cijfers en dus in je financiële positie. En dat is ook belangrijk. Je hoeft niet je adviseur te vragen om een overzicht, wat tijd en geld kost. Je hebt alles in eigen hand. Hierdoor kun je snel beslissingen nemen. En snel kunnen schakelen is belangrijk voor je onderneming. Doordat een kleine onderneming snel kan schakelen heeft hij al een voorsprong op de grotere bedrijven. Een andere bijkomstigheid is dat een boekhouding in Excel wordt geaccepteerd door de belastingdienst.

Boekhouden op maat

Boekhouden in Excel is boekhouden op maat. Je kan het zo eenvoudig houden als je zelf wilt. Of je kan het uitbreiden zoveel je wilt. Factureren, openstaande debiteurenlijsten, BTW aangiften, het is allemaal mogelijk met Excel.
Voor de startende ZZP’er, maar ook de reeds gevestigde ZZP’er en kleine MKB onderneming is boekhouden in Excel dus een prima middel. Weinig kosten door het zelf te doen en geen aanschaf nodig van een boekhoudprogramma. Geen of weinig kennis van boekhouden nodig. Snel inzicht in je financiële positie en dus snel schakelen en weten waar je staat. En als je weet waar je staat, weet je ook waar je naar toe kan. Je kan dus zo gaan groeien.

 
Categorie Financieel Advies