Hängematte unter Palmen am StrandIk zeg het nu al meer dan een jaar: Stressvrij ondernemen is een keuze! Af en toe een beetje stress is natuurlijk niet erg, en voor sommige ondernemers zelfs nodig om beter te presteren. Maar als je regelmatig in de stress schiet, zit er iets niet goed.

Ondernemen is keuzes maken
En Stressvrij Ondernemen is mogelijk door het maken van de juiste keuzes.
De keuze bijvoorbeeld om niet meer alles te doen waarvan je denkt dat je het moet doen. Zodat je minder last hebt van tijdgebrek.
Of de keuze om niet meer met klanten te werken die al je energie opslurpen, maar juist met klanten die je inspireren en energie geven.

Keuzes maken en focussen
Elke ondernemer weet dat dit belangrijk is, en tegelijkertijd hebben de meeste ondernemers er grote moeite mee. Keuzes maken en focussen voelt vaak als een hoop kansen links laten liggen. Terwijl het juist betekent dat je voluit kunt gaan voor datgene waarvoor je wél kiest.

Zeven tips die je helpen kiezen voor Stressvrij Ondernemen:

  1. Vraag je telkens af Waarom?

In de eerste plaats is het je sterke Missie die het antwoord geeft op de vraag waarom je doet wat je doet. Je kunt heel simpel bij elke actie, klus of taak die je wilt oppakken jezelf de vraag stellen Waarom wil ik dit doen? En vervolgens na elk antwoord weer de vraag stellen Waarom? Net zoals kinderen dat kunnen doen. Je test tegelijkertijd twee dingen: hoe sterk is je Missie en klopt deze taak met diezelfde Missie?

  1. Zorg dat je doelen voortkomen vanuit je Missie

Welke doelen vloeien als vanzelf voort uit je Missie? Wat wil jij de komende jaren bereiken? Dat kunnen omzetdoelen zijn, maar ook klantdoelen. Wil je het liefst werken met zzp-ers of juist met grote bedrijven? Hoe doe je wat en met wie over een aantal jaren?

(Overigens werkt het goed om ook hier de vraag Waarom te stellen)

  1. Zorg dat je doelen bereikbaar zijn

Je mag best ambitieuze doelen stellen, maar niemand wordt blij van onbereikbare doelen. Dan ga je al snel twijfelen aan je uitgangspunt en schiet je je belangrijkste doel voorbij: Stressvrij Ondernemen. Stel realistische doelen en let er ook op dat het in je macht ligt om ze te bereiken. Je hebt de wereldeconomie en het weer niet onder jouw controle ;-)

  1. Hou focus op je doelen

Een doel stel je om (op termijn) te realiseren. En dat gebeurt niet vanzelf helaas. Zorg als ondernemer dat je altijd de scherpe focus houdt op je doel. Vraag je bij alles wat je doet, of wat je op je to-do lijst zet, af of het bijdraagt aan het realiseren van je doel. En neem dan de beslissing of je het gaat doen of niet.

  1. Werk in blokken

Het werkt een stuk efficiënter als je wat je moet doen per blok aanpakt. Bepaal van tevoren hoeveel tijd je neemt voor bijvoorbeeld marketing en doe in die tijd alle taken die met marketing te maken hebben. Het klinkt als een open deur, maar werk jij echt al op deze manier?

  1. Voorkom stoorzenders

Het is voor veel ondernemers vanzelfsprekend dat je altijd bereikbaar moet zijn. De telefoon staat aan, je krijgt een piep als er mail is waardoor je gestoord wordt met waar je mee bezig bent. Wist je dat het  gemiddeld 15 minuten duurt voordat je weer gefocust bent als je concentratie wordt verstoord? Zonde van je tijd.

  1. Hou je bij de feiten

Huh? Ja, want stress zit meestal tussen je oren! Er gebeurt iets onverwachts, er is een deadline, een factuur wordt niet betaald, er is nog geen zicht op werk over drie maanden…. Vervelende zaken natuurlijk, maar de stress wordt bijna altijd veroorzaakt door jouw eigen gedachten en verhalen die je er van maakt. Dus hou je bij de feiten, die blijken meestal minder stressfactor te zijn dan je denkt.

PS Ervaar je te veel stress en wil je er iets aan doen? Dan is de VIPFocus Ondernemen zonder Stress iets voor jou!
 
Categorie Organisatie Advies