Simone Levie is een jonge, succesvolle online business coach. Onze kennismaking dateert van al weer heel wat jaartjes geleden toen Simone me leerde hoe ik zelf een wordpress website kon bouwen. We bleven contact houden en ik zag Simone groeien. Als ondernemer, maar ook als marketingcoach, door het volgen van opleidingen, veelal in Amerika. Ik zag haar af en toe stoeien, twijfelen aan gemaakte keuzes. En door vallen en weer opstaan werd ze steeds zekerder in waar ze naar wilde met haar bedrijf.

Na de geboorte van haar eerste zoontje wilde Simone anders gaan werken, meer vanuit huis, minder uurtje factuurtje. Een paar jaar van opbouw volgden en Simone werd weer zwanger. Zwangerschapsverlof, een rustige tijd? Niet voor Simone, ze kon niet stilzitten en ontwikkelde in een paar dagen tijd een gratis driedelige online cursus waarmee je zelf je nieuwsbrief kunt maken. Meer dan 1000 mensen meldden zich aan. En maakten toen allemaal deel uit van de maillijst van Simone. Het tweede zoontje werd geboren. Nu even rust? Nee, niet bij Simone, ze gaf een paar webinars voor haar netwerk, waarin ze vertelde over haar online academie waarin je voor 97 euro een jaar lang allerlei technische trucjes kunt leren voor je website, plus een aantal extra’s. Een tweede succes.

Dit voorjaar volgde een online programma waarin kenniswerkers, veelal zzp’ers, leren hoe ze hun kennis via een online membership programma kunnen verkopen. Binnen vijf weken had Simone meer dan 100 deelnemers (omzet € 100.000+!). Dat geeft wel aan dat er een behoefte is aan online programma’s! Simone positioneerde een team om zich heen, een virtual assistant, een PR-bureau, iemand die gespecialiseerd is in hoe je deelnemers gefocust houdt, en ik ondersteun als het gaat om kennis over online trainen en leren.

Two businessmen holding text sign. Teamwork concept

Een bijzonder programma vanwege het unieke karakter: het is het eerste online programma met een dergelijke omvang en inhoud in Nederland. Bijzonder vanwege de grote verscheidenheid aan deelnemers met elk hun eigen expertise, én bijzonder doordat het programma naast het geven van ‘kennis’ ook een behoorlijk beroep doet op technische vaardigheden van de deelnemers: iedere deelnemer gaat zelf een eigen membershipwebsite bouwen.

Een voorbeeld van hoe zo’n programma er uit kan zien: wekelijks ontvangen de deelnemers via mail een link naar een online les. Zo’n les kan bestaan uit video’s en instructies. Deelnemers hebben een buddy, waarmee samen wordt gewerkt en samen wordt geleerd. In een besloten facebook groep delen mensen bovendien dagelijks vragen, deelproducten en resultaten. Er wordt feedback gegeven en deelnemers die wat minder goed mee kunnen komen worden aan de hand genomen door anderen die wat sneller zijn. Online kennissessies zorgen voor meer verdieping, en voor wie dat wil worden er online expertise dagen georganiseerd waarbij direct hulp geboden kan worden.

Het is me al meerdere malen gevraagd: kan dat wel wat zijn, zo’n online programma? Ik neem een kijkje in de besloten Facebook groep en geniet. Van alle schitterende deelproducten die voor feedback worden aangeboden, van de vele vragen die gesteld worden en antwoorden die worden gegeven. Van de manieren waarop hulp wordt geboden aan mensen die wat minder snel gaan, of qua techniek hulp nodig hebben. Van alle onverwachte extra’s die de deelnemers bieden.

Een online programma is een schitterende mogelijkheid voor ondernemers, zzpers, voor trainers, om je kennis te gelde te maken, waarbij de kwaliteit van zo’n programma samenhangt met de kwaliteiten van de trainer, én de inzet en het doorzettingsvermogen van de deelnemer.

Let op mijn woorden, online programma’s gaan het helemaal maken de komende jaren!