Alleen maar met je passie bezig zijn als ondernemer kan gevaarlijk zijn. Want wat als je de controle over je eigen onderneming kwijtraakt? Om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt, heb ik de vijf belangrijkste valkuilen voor je op een rij gezet.

Valkuil 1: Wees niet afhankelijk van enkele opdrachtgevers

Acquisitie is een noodzakelijk onderdeel van ondernemerschap. Ook als je de eerstkomende maanden voldoende werk hebt: blijf altijd vooruit kijken. De meeste opdrachten zijn immers tijdelijk en stoppen na een bepaalde periode. Als je niet continu naar nieuwe opdrachtgevers blijft zoeken, is je omzet erg kwetsbaar en bestaat de kans dat je met een groot financieel gat komt te zitten. Maak daarom van acquisitie een dagelijkse taak. Dit kan bijvoorbeeld ook door simpelweg dagelijks actief te zijn op social media of aanwezig te zijn bij een netwerkborrel.

Valkuil 2: Raak niet afgeleid door bijzaken

Een grote valkuil voor ondernemers is om de rode draad kwijt te raken en teveel met bijzaken bezig te zijn. Daarom is het belangrijk om duidelijk je hoofdlijnen te bepalen en je daaraan vast te houden. Waarom richt je je bedrijf op en wat wil je ermee bereiken? Stel een businessplan op waarin je dit allemaal verwerkt en richt je vervolgens op de kerntaken om van je onderneming een succes te maken. Teveel bezig zijn met bijzaken is zonde van je tijd. Je kunt beter bepaalde taken uitbesteden aan specialisten, zodat je je tijd effectief kunt besteden aan belangrijke zaken zoals acquisitie.

Valkuil 3: Geef niet al je geld gelijk uit, maar reserveer je inkomsten

Als je opdrachtgevers op tijd hun geld overmaken en je ziet de omzet op je bankrekening verschijnen, dan is dat een mooi -en verleidelijk- moment. Geef echter niet direct alles uit! Omzet is ten slotte niet hetzelfde als winst en bruto is iets anders dan netto. Nu moet je alles zelf opzij zetten en aan het einde van het jaar de belasting terugbetalen. Reserveer daarom ongeveer dertig procent van je inkomen voor deze belastingaanslag. Vergeet bovendien ook niet het geld van de btw opzij te zetten. Houd zicht op je inkomsten, probeer zoveel mogelijk vooruit te plannen en wacht niet op de rapportage van je boekhouder – probeer altijd vooruit te sturen!

Valkuil 4: Word niet de dupe van wanbetalers

Het klinkt zo vanzelfsprekend, maar in de praktijk blijkt het toch nog wel eens mis te gaan: houd je inkomsten en uitgaven goed in de gaten! Wanbetalers die hun facturen niet betalen, zijn de grootste oorzaak van faillissementen. Zorg er daarom voor dat je je administratie overzichtelijk en op orde houdt – overigens ook noodzakelijk vanwege de bewaarplicht en voor je jaarlijkse aangifte van inkomstenbelasting. Zorg er altijd voor dat je een factuurdatum en betalingstermijn (meestal zo’n dertig dagen) toevoegt aan je factuur. Heeft de klant na dertig dagen nog niet betaald? Stuur dan direct -maar wel netjes- een eerste betalingsherinnering.

Valkuil 5: Vergeet niet om zakelijke verzekeringen af te sluiten

Als ondernemer ben je altijd verantwoordelijk voor je eigen verzekeringen. Je denkt misschien dat jou niets overkomt, tot er een dag komt dat het wel zo is! Sluit daarom in elk geval een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af, zodat je ook verzekerd bent wanneer je een ongeluk krijgt. Voor de overige verzekeringen is het belangrijk om te beseffen dat verzekeringsmaatschappijen onderscheid maken tussen zakelijk en privé. Jouw privé-inboedelverzekering geldt dus niet wanneer je aan het werk bent. Daarom moet je voor alle zakelijke activiteiten een aparte verzekering afsluiten, zoals een aansprakelijkheids-, opstal- en rechtsbijstandverzekering. Onderzoek daarnaast ook je pensioenmogelijkheden.

 
Categorie Organisatie Advies