14069132_s, financieel inzicht

Financieel inzicht hebben in je eigen onderneming is ontzettend belangrijk. Nu zul je misschien denken: daar heb ik toch een boekhouder voor? En deels klopt dat natuurlijk ook. Waarschijnlijk neemt een boekhouder of administratiekantoor jou het werk uit handen zodat je je volledig kunt storten op het ondernemen en bezig kunt zijn met jouw passie. Maar ondernemen betekent óók dat je aan het roer van je eigen onderneming moet zitten. Je moet weten wat er speelt in je bedrijf en welke ontwikkelingen zich in de markt voordoen.

Speel tijdig in op veranderingen en ontwikkelingen

Je boekhouder bespreekt waarschijnlijk wel de kwartaal-, halfjaar- of jaarcijfers met je, maar dat is achteraf kijken. Je kunt dan dus niet meer inspelen op bepaalde ontwikkelingen of je bent te laat met het bijsturen van je strategie. Als vervolgens uit je cijfers blijkt dat je omzet (en daarbij ook de winst) al een tijdje aan het afnemen is, dan kan dit grote problemen geven voor je onderneming of zelfs al te laat zijn. De oplossing is dan ook dat je moet vooruit sturen. Alleen op die manier krijg je financieel inzicht in je eigen onderneming en kun je tijdig inspelen op veranderingen en ontwikkelingen binnen de markt!

Stel financiële doelen op in je businessplan

Hoe je dit moet doen? Dat is niet zo moeilijk: als het goed is, heb je in je businessplan financiële doelen gesteld voor je onderneming. Hoeveel omzet maak je in dit lopende jaar, hoeveel brutomarge moet er gemaakt worden en welke bedrijfskosten heb je? Deze cijfers kun je per periode, bijvoorbeeld per maand, berekenen.

Tips voor het verkrijgen van financieel inzicht

Minstens zo belangrijk is om deze gegevens voor jezelf overzichtelijk bij te houden in een Excelbestand. Houd hierin bij welke klanten je hebt, welke omzet zij genereren, bij welke klanten je nog omzet verwacht te gaan maken en wat je periodieke kosten zijn. Zo kun je zien hoeveel je tekort komt of welke opdrachten je nog erbij moet verwerven. Je kunt natuurlijk ook een programma zoals Exact Online aanschaffen. Dit boekhoudprogramma geeft je een compleet overzicht aan opbrengsten en kosten. Het grote voordeel is dat je voor relatief lage kosten een helder financieel overzicht kunt bijhouden.

Houd je onderneming gezond

Dus, beste collega’s, mijn boodschap: zorg ervoor dat je te allen tijde aan het roer van je eigen onderneming blijft zitten en dat je niet alles aan je boekhouder overlaat, maar ook zelf financieel inzicht houdt. Want alleen op die manier houd je jouw onderneming gezond en zorg je ervoor dat je kunt blijven voortbestaan!