13815630_s boekhoudingElke ondernemer moet een administratie bijhouden. In de basis betekent dat alle facturen en bonnetjes in mappen opbergen en bewaren. Maar dat is nog niet genoeg. Het moet ook verwerkt worden tot een goede administratie om zo tot een juiste jaarrekening te komen. Een jaarrekening is niets anders dan een balans en een winst- en verliesrekening en de toelichtingen daarop. De vraag voor veel ondernemer is nu: ga ik de boekhouding zelf doen of ga ik het uitbesteden?

Het moet wel goed

Van belang is natuurlijk dat de cijfers goed verwerkt worden. Zowel voor de fiscus als voor jezelf. Als je als ondernemer denkt, ik doe het zelf want dat bespaart veel geld, maar het gaat helemaal fout, dan ben je bezig met verkeerde zuinigheid. Ik heb ondernemers meegemaakt die het zelf deden met als gevolg dat alles weer over moest. En dan door de accountant. Maar laat je hierdoor niet afschrikken, alles is te leren. Het inboeken van je administratie is niet echt moeilijk. Veel boekingen zijn hetzelfde. Denk aan omzet, inkoop, autokosten, huisvestingskosten, etc. Misschien heb je een kleine instructie van je adviseur nodig, maar het is best goed te doen voor iedereen.

Voordelen/nadelen

Het grote voordeel is dat wanneer je het zelf doet veel geld bespaart. Als je accountant of boekhouder het moet doen kost dat veel geld. En dat geld kun je veel beter besteden aan nuttige adviezen. Want die leveren vaak weer geld op. Een ander voordeel is dat je altijd inzicht hebt in je cijfers. Je boekt het immers zelf. En als je je cijfers niet weet heb je geen business. Dan ben je stuurloos.
Een nadeel is dat je het verkeerd doet en alles weer over moet. Dat kost vaak extra geld. En misschien heb je wel op de verkeerde cijfers gestuurd. Een ander nadeel kan zijn dat het je zoveel moeite kost dat de normale bedrijfsvoering er onder lijdt. En je normale bedrijfsuitoefening is het belangrijkste.

Wat kan ik het beste doen?

Dat ligt helemaal aan jezelf. Weeg de voordelen en de nadelen tegen elkaar af. En ga bij jezelf na of je het leuk vind om te doen en of je het zelf zou kunnen. En overleg met je adviseur of hij je een eindje op weg kan helpen. En wees niet te bang om het zelf te doen. Toen ik vroeger leerde fietsen moest mijn vader mij ook eerst vasthouden en er zelf achteraan lopen, tot ik het uiteindelijk na een kleine duw zelf kon.

 
Categorie Financieel Advies