Regelmatig hoor ik van ondernemers dat ondernemen in je bloed zit, dat het iets is dat je niet kunt leren. Maar daar ben ik het niet mee eens: natuurlijk kun je ondernemen ook leren! Ondernemen is een vak waar je steeds beter in kunt worden. Hoe? Door inzicht te krijgen in je ondernemerscompetenties, je eigen kwaliteiten te (leren) kennen en regelmatig jezelf bij te scholen op het gebied van ondernemen.

Krijg inzicht in je ondernemerscompetenties

De eerste stap naar (leren) ondernemen is zelfkennis. Wat voor ondernemer ben je? Wat hierbij zeker kan helpen, is het maken van een ondernemerstest. Hiermee krijg je meer inzicht in jouw ondernemerscompetenties en het type ondernemer dat je bent. Zo werken wij zelf met een handige groeitest van De Unieke Ondernemer.

Ken je eigen kwaliteiten en verbeterpunten

Stel jezelf regelmatig de vraag waar je goed in bent en waar jouw kwaliteiten liggen. Maar ook: waar liggen nog verbeterpunten? Probeer deze scan periodiek voor jezelf te maken, zodat je blijft nadenken over manieren om jezelf verder te ontwikkelen. Het kan prettig zijn om je bij een ondernemersvereniging aan te sluiten, zodat je andere ondernemers ontmoet en kunt leren van hun ervaringen of ideeën.

Blijf jezelf ontwikkelen

Tot slot: (bij-)scholing is essentieel voor je zelfontwikkeling. Volg daarom af en toe workshops en trainingen op het gebied van ondernemen, zodat je niet vast blijft zitten in je eigen ‘tunnel’ maar weer nieuwe inzichten opdoet. Ik merk in de praktijk, wanneer ik zelf workshops verzorg, dat er nog zoveel ontgonnen gebied is onder de aanwezige ondernemers! Er valt nog zoveel te leren van elkaar, zeker als je in kleine groepjes werkt. De veiligheid en betrokkenheid binnen een workshop is dan zo groot, dat veel kennis en ervaring met elkaar wordt gedeeld. Niet alleen de succesverhalen, maar ook zeker de momenten waarop het fout ging. Het leereffect van deze ervaringen is zo groot dat veel ondernemers deze nieuwe kennis toepassen in hun eigen bedrijf.

Workshops volgen?

Ondernemen is een vak. Een vak dat je kunt leren, maar ook zeker moet bijhouden. Daarom verzorg ik zelf regelmatig workshops voor ondernemers met mijn bedrijf Goed Vak Werk Nederland B.V., onder meer op het gebied van marketing, financiën en leiderschap. Onze workshops zijn interactief en worden voor kleine groepen gegeven, zodat er zoveel mogelijk ruimte is om ook van elkaar te leren. Kijk eens op onze website www.goedvakwerk.info/ondernemers of neem contact met mij op voor de mogelijkheden.

 
Categorie Organisatie Advies