Als ondernemer maak je soms lange dagen. Op de momenten dat je niet aan het werk bent voor een klant of opdrachtgever, ben je waarschijnlijk wel bezig met je administratie. Daar schuilt ook een gevaar in: namelijk dat je altijd maar aan het rennen bent en daardoor je tijd niet effectief weet in te zetten. Op de langere termijn ligt een burn-out al snel op de loer. Hoe zorg je er als ondernemer voor dat je efficiënt, energiek en gemotiveerd bezig blijft?

Tip 1: Morgenstond heeft goud in de mond

Dit is niet zomaar een gezegde, maar een gouden tip voor iedere ondernemer. Als je vroeg begint, kun je rond een uur of tien al een hoop werk verzet hebben! ’s Ochtends ben je nog fris en heb je bovendien minder last van allerlei afleidingen, omdat de rest van Nederland nog op één oor ligt. Zo kun jij dus lekker doorwerken zonder afgeleid te worden door mailtjes en telefoontjes.

Tip 2: Droom over je toekomst

Wees niet bang om te dromen over de toekomst van je bedrijf. Menig succesvol bedrijf ging je op deze manier al voor! Neem af en toe eens tijd om te dromen over hoe jouw bedrijf er over vijf jaar uitziet. Dit kan onder meer helpen om minder stress te ervaren en weer met volle aandacht te werken.

Tip 3: Zoek andere ondernemers op

Als ondernemer is het niet ongebruikelijk dat je veel alleen werkt of hele dagen binnen zit. Zoek daarom ook af en toe andere ondernemers op en zorg voor de nodige afwisseling in je werkdagen. Via een ondernemersvereniging kun je bijvoorbeeld deelnemen aan een intervisie, waar je collega-ondernemers ontmoet met een frisse blik op jouw problemen en vragen. Ook zijn er in heel Nederland gratis netwerkactiviteiten waar je in contact kunt komen met andere ondernemers, zoals de zogenaamde Open Coffees.

Tip 4: Zorg regelmatig voor beweging

Hoeveel beweeg jij op een dag? Pak je wel eens de fiets naar het station of maak je wel eens een wandeling na het eten? Het klinkt cliché, maar het is wel waar: hierdoor ga je niet alleen overgewicht tegen, maar bouw je ook je stresshormonen op een natuurlijke manier af. Door wat meer te bewegen, haal je dus letterlijk de stress uit je lijf!

Tip 5: Reserveer tijd in je agenda voor ontspanning

Bij ondernemers lopen werk en privé vaak door elkaar. Daar schuilt ook het gevaar in dat je geen tijd vrij maakt voor vakantie, omdat je altijd wel iets te doen hebt. Toch is het belangrijk om regelmatig tijd in te plannen voor zaken die even niks met je werk te maken hebben. Als je weinig uitrust of ontspant, zal je energie al gauw tot het nulpunt dalen! Reserveer daarom regelmatig tijd in je agenda om te sporten, een goed boek te lezen of tijd door te brengen met je familie.

Tip 6: Plan regelmatig reflectiemomenten in

Het is heel zinvol om van tijd tot tijd in de spiegel te kijken. Wat gaat je goed af als ondernemer en wat niet? Door regelmatig te reflecteren, ben je in staat om de zaken op tijd bij te sturen en je koers aan te passen. Dit kan heel motiverend werken, omdat je zo verbonden blijft met je persoonlijke doelstellingen en die van het bedrijf. Maak tijd vrij voor vaste reflectiemomenten, bijvoorbeeld aan het einde van de dag of week. Ook workshops met andere ondernemers kunnen je helpen om te reflecteren op je eigen ondernemerschap.

Tip 7: Leg ’s avonds die laptop, tablet of smartphone opzij!

Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je de volgende dag weer vol energie er tegenaan kunt. Zorg daarom voor een rustige afsluiting van je werkdag. Leg ’s avonds na een bepaald tijdstip je laptop, tablet of smartphone opzij en neem de tijd voor wat ontspanning. Lees een goed boek of breng tijd door met je partner en kinderen. Hiermee voorkom je dat je ’s nachts onbewust blijft nadenken over zaken die met je bedrijf te maken hebben. Je leeft maar één keer en je geluk met je gezin is het allerbelangrijkst!

 
Categorie Organisatie Advies