Wanneer u betrapt wordt op het rijden in een geschorste auto, krijgt u meestal een naheffingsaanslag mrb (motorrijtuigenbelasting) gepresenteerd met een boete van 100%. Omdat de naheffingsaanslag meestal berekend wordt over vier kwartalen, kan de rekening aardig oplopen.

Hoe zit het nu wanneer de inspecteur u het voordeel van de twijfel geeft en een naheffingsaanslag ‘intrekt’? Heeft hij dan nog het recht om u een naheffingsaanslag mrb op te leggen voor een tweede overtreding, terwijl hij al voor het intrekken op de hoogte was van de tweede overtreding?

De rechters van het Hof vinden dat de inspecteur zijn rechten heeft verspeeld. De Hoge Raad heeft op 8 augustus jl. echter – naar mijn mening terecht – geoordeeld dat dit niet het geval is. Het gaat om twee verschillende overtredingen op twee verschillende data. Het intrekken van de naheffingsaanslag voor de ene overtreding kan dan ook niet als gevolg hebben dat de inspecteur verplicht is om de naheffingsaanslag voor een andere overtreding eveneens in te trekken.

Bron: HR 8 augustus 2014, 13/02155

 
Categorie Financieel Advies