Bij de start van je onderneming ben je vaak nog alleen. Je bevindt je ten slotte in de startfase en de werkzaamheden zijn daardoor nog prima te behappen in je eentje. Maar dan wordt je bedrijf ineens een succes en merk je dat je het werk zich steeds verder opstapelt. Je krijgt het drukker, je werkdagen worden langer en je overziet het geheel niet meer. Herkenbaar? In zo’n geval kan het heel prettig zijn om personeel aan te nemen. Maar waar moet je zoal aan denken als je deze stap overweegt?

Waar moet je aan denken bij personeel aannemen?

 • Is het wel jouw ambitie om personeel te hebben?
  Voordat je personeel aanneemt, is het belangrijk om eerst bij jezelf na te gaan of dit wel echt jouw ambitie is. Vind je het geen probleem om taken te delegeren of houd je liever de totale controle over je bedrijf? Vind je het niet erg om in te leveren op de inhoudelijke werkzaamheden en je meer te richten op organisatorische taken, waaronder het aansturen van personeel? Als je een goede werkgever wilt zijn, moet je ten slotte ook een personeelsbeleid opstellen en leidinggeven.
 • Welke verantwoordelijkheden komen erbij kijken?
  De grote uitdaging hierbij is om je personeel ook nog eens mee te krijgen met de doelstellingen van jouw onderneming. Het is dus belangrijk dat je mensen moet kunnen motiveren en begeleiden, maar ook dat je in staat bent om zaken te delegeren. Daarnaast zul je met je personeel doelstellingen moeten afspreken, beoordelings- en functioneringsgesprekken houden en een personeelsdossier bijhouden.
 • Met welke kosten krijg je te maken?
  Ook moet je je goed bewust zijn van de personeelskosten waar je mee te maken krijgt. Uiteindelijk moet het aannemen van personeel natuurlijk wel meer opleveren dan het kost! Besef dat je niet alleen salaris betaalt, maar ook loonbelasting en sociale premies moet afdragen aan de Belastingdienst. De personeelskosten kunnen bovendien hoger uitvallen als je werknemer uitvalt door ziekte. In dat geval is het mogelijk dat je maximaal twee jaar lang het loon moet doorbetalen.
 • Welke verzekeringen bestaan er?
  Gelukkig kun je je bedrijf hier wel tegen verzekeren. Als je een goede ondernemer en werkgever wilt zijn, moet je de belangrijke risico’s afdekken en de verantwoordelijkheid dragen over het welzijn van je personeel. Een goede aansprakelijkheidsverzekering, verzuimverzekering en rechtsbijstand zijn essentieel om geen financiële risico’s te lopen!
 • Met welke wet- en regelgeving moet je rekening houden?
  Ten slotte: zorg ook dat je op de hoogte bent van de Nederlandse wet- en regelgeving. Werknemers genieten in Nederland veel bescherming. Als je werknemer bijvoorbeeld niet goed functioneert, dan moet je dat kunnen aantonen. Werkgevers slagen daar niet altijd in, waardoor ze een hoge ontslagvergoeding kwijt zijn. Andere verplichtingen kunnen daarnaast voortkomen uit cao’s, waar je je als werkgever aan moet houden.

Welke alternatieven zijn er voor vast personeel?

 • Uitzendkrachten
  Als je liever geen vast personeel aanneemt, bestaan er tal van alternatieve mogelijkheden. Die bieden vaak meer flexibiliteit, maar zijn lang niet altijd goedkoper. Dat geldt bijvoorbeeld voor het inhuren van uitzendkrachten: deze kun je wel voor een beperkte periode inhuren, maar daarvoor betaal je doorgaans wel een hogere prijs. Het voordeel is echter dat je niet aan de uitzendkracht vastzit en dat je de samenwerking op elk moment kunt beëindigen. Het uitzendbureau neemt bovendien de loonadministratie voor je uit handen.
 • ZZP’ers
  Steeds meer ondernemers schakelen daarnaast ZZP’ers in. Hier moet je echter een aantal zaken wel goed regelen: als dit niet gebeurt, is het namelijk mogelijk dat de ZZP’er door de Belastingdienst alsnog als een verkapte werknemer wordt gezien. Vraag daarom altijd naar een Verklaring Arbeidsrelatie (VAR), een document dat aantoont dat de ZZP’er door de fiscus wordt beschouwd als zelfstandig ondernemer.
 • Payrolling
  Ook heb je als ondernemer de mogelijkheid om voor payrolling te kiezen. Hierbij neemt een payrollbedrijf het werkgeverschap over en draagt zorg voor de werknemersrisico’s. Over het algemeen is dit een goedkoper alternatief dan een uitzendkracht.
 • Pas afgestudeerden
  Tegenwoordig zijn er bovendien steeds meer bedrijven die inspelen op de verslechterde economie en daarom tegen een betaalbaar tarief net afgestudeerden inzetten op tijdelijke of langdurige basis.

 
Categorie Organisatie Advies