De Marketing van het gunnen: Zeven tips om jezelf als machtig marketinginstrument in te zetten

40922614_s,marketinginstrumentMensen doen zaken met mensen. Het draait voor tachtig procent om gunnen en aandacht. ‘Jij lief voor mij, ik lief voor jou’, zeg ik vaak tegen mijn dochters. En zo gaat het eigenlijk ook in de zakelijke wereld. Als ik een prettig mens ben om zaken mee te doen, dan zullen mensen mij eerder een opdracht gunnen. Als ik aandacht geef, zul je zien dat ik aandacht krijg....

Bij de marketing van het gunnen gebruik je je persoonlijkheid, kennis en ervaring om je te onderscheiden van anderen. Je presenteert jezelf als merk, waarbij je een positief gevoel oproept bij potentiele klanten of leveranciers. Wanneer zij gaan doorvertellen hoe leuk en goed jij bent, creëer je ambassadeurs die gratis en voor niets jou promoten. Ze gunnen het jou om succes te hebben.

  1. Wees herkenbaar en zichtbaar als eigenaar van je bedrijf. Wees representatief. Bezoek netwerkbijeenkomsten en stel dan veel vragen aan anderen in plaats van over jezelf te praten. Toon oprechte interesse in (potentiele) klanten. Speel geen rol, want dat houd je niet lang vol. Wees apart, niet bang om op te vallen, maar overdrijf het niet en blijf jezelf.
  2. Deel je kennis en ervaring en denk niet in termen van concurrentie, maar concullega ’s. Werk zoveel mogelijk samen met anderen. Ga uit van eigen kracht en wees altijd onderscheidend.
  3. Wees attent. Verras klanten en relaties met een cadeautje op hun verjaardag, met kerst, zomaar. Kom terug op een verhaal wat iemand de vorige week heeft verteld of op een passie.
  4. Wees eerlijk en betrouwbaar. Doe geen beloften die je niet na kunt komen. Kom altijd op tijd, bel snel terug, wees het visitekaartje van je bedrijf. Het lijken inkoppertjes, en dat zouden ze ook moeten zijn.  Wie goed doet, goed ontmoet…
  5. Beveel anderen aan. Als je wat weggeeft, zul je dit ooit terug ontvangen. Misschien niet morgen of volgende week, maar misschien wel over vijf jaar. Niets is zo leuk dan via via te horen dat iemand positief over je praat. Bedank de mensen die aanbevelen met een berichtje of klein cadeautje. Wanneer ze zien dat je dat waardeert, zullen ze je waarschijnlijk vaker aanbevelen. Vraag om aanbevelingen voor je website of LinkedIn.
  6. Wees maatschappelijk betrokken. Denk niet alleen aan je zelf, maar ook aan de medemens. Dus sponsor de lokale voetbalclub, doe vrijwilligerswerk, loop collectes of zamel dekens in voor hondjes in Roemenië. Als mensen jou ook als MENS zien en niet alleen als ondernemer, levert je dat absoluut goodwill op. Ook hier geldt dat je zaken moet oppakken die bij je passen, anders wordt het een toneelstukje en daar wordt moeiteloos doorheen geprikt.
  7. Zet een juiste marketingmix in om jezelf onder de aandacht te brengen. Denk daarbij aan social media, je website, een folder, bedrijfsfilmpje, autobelettering enz… Zorg dat je overal met je foto zichtbaar bent. Wees daarbij uniform, zorg dat je uitstraling en boodschap eenduidig zijn.

Uiteindelijk zal je boodschap zijn: KIES MIJ (want ik ben de leukste om zaken mee te doen…)

Annigje Udinga
 
Categorie Marketing Advies