sexy

Hoe komt het toch dat teams is de bouwsector in het ene project zo slecht samen kunnen werken, terwijl het volgende project heel fijn wordt gewerkt met elkaar? En hoe kan het dat de meeste mensen in een team individueel heel slim kunnen zijn, maar als team een IQ hebben van niet meer dan 63? Zo is het ook met output. Teams die nauwelijks vertrouwen in elkaar hebben, hebben soms drie keer minder output dan teams waar dat vertrouwen er wel is.

Misschien heb je het wel eens meegemaakt… Je zat in een team waarin alles goed ging, de radertjes van samenwerking vielen precies goed. Er heerst een sfeer van onoverwinnelijkheid. Alles past, alles loopt, doelen worden gehaald, iedereen is blij. Dit wordt door sommigen FLOW genoemd, het gevoel dat we volledig betrokken zijn bij wat we aan het doen zijn.

Toch is er met het fenomeen FLOW in teams iets bijzonders aan de hand. Als iedereen het kent en wel eens heeft meegemaakt heeft, waarom is het dan zo moeilijk te verwezenlijken? Zou er een manier om FLOW op te roepen, als het er even niet is? Als een soort aan- of uit schakelaar? Er is inmiddels bewezen dat teams in FLOW 2 tot 3 keer de output realiseren met een meer dan drie keer grotere medewerkers tevredenheid!

Daarnaast is er in de bouw iets bijzonders aan de hand. Teams hebben een tijdelijk karakter, dus je best doen om elkaar beter te maken heeft niet veel zin. Na het project zie je elkaar immers nooit meer. Verder hebben mensen op de bouw twee leiders: De uitvoerder die probeert het werk goed uit de vingers van de werkvloer te krijgen en de leiders van de onderaannemers. Zij willen niet te veel uren op het project kwijtraken, want het is ingekocht tegen een rotprijs. Eventueel wordt er nog winst gemaakt met meerwerk, dus daar wordt naar gezocht. Niet heel fijn voor de klant.

Daar heb je allemaal mee te maken. In ver vervolgen tijden was samenwerken in de aannemerij heel normaal. De meeste mensen konden alles en namen werk van elkaar over. Het was een vak om trots op te zijn. En dat is het nog steeds. Met het pensioen van de babyboomers voor de deur, lijkt het laatste restje vakmanschap te verdwijnen. De bouw moet weer sexy zijn om te werken, innovatief, snel, hot, zoals Google en Apple. … en dat heeft alles te maken met teamwork en de energie daarvan.

  1. Het idee is om Het team als een geheel te zien, dus inclusief leiders. En dat team als geheel een scherp maar haalbaar doel te geven. De bedoeling is dat ze dit doel pas halen als er iets verandert aan de samenwerking, een doel wat met alleen met harder werken niet te halen is.
  2. In een traditioneel bouwproces hebben hoofduitvoerders en grootste partijen het meeste te zeggen. Dan is het van belang om alle belangen van uitvoerder en onderaannemers op tafel te krijgen. Daar is het zaak om alle belangen gelijkelijk af te wegen. Het kan immers zijn dat een schijnbaar kleine onbelangrijke partij een grote impact op de doelstelling kan hebben.
  3. Dan Is het de bedoeling om het team in een staat te krijgen waar iedereen vanuit eigen intrinsieke drive iets moois maakt. Positiviteit, bevlogenheid, veerkracht. Het idee is, dat het team zichzelf daar naar toe “helpt”. Door kritisch te zijn en ook fair, met respect voor elkaars belangen, maar met het gemeenschappelijk doel als ijkpunt..

Daar zit de grote winst.

 

Severin Hendrikx

Lean Coach
 
Categorie Organisatie Advies