Financial Lease, hoe werkt het?

Financial Lease is een vorm van leasing waarbij de financieringsmaatschappij (lessor) enkel juridisch eigenaar is van het geleasete object terwijl het economisch eigendom bij aanvang van het leasecontract overgaat op de gebruiker (lessee). De lessee looptijd daarbij het risico van waardevermindering. Financial Lease is een product dat door ondernemers vaak wordt gebruikt voor de aanschaf van een personenauto, bedrijfsauto, vrachtwagen of ander bedrijfsmiddel. Door gebruik te maken van Financial Lease tast de ondernemer zijn liquiditeit niet aan waardoor hij ruimte houdt te investeren in zijn eigen bedrijf.

Wat doet een Financial Lease tussenpersoon?

Een Financial Lease tussenpersoon, ook wel intermediair genoemd, bemiddelt in krediet voor ondernemers. Met dit krediet wordt een auto of bedrijfsmiddel aangeschaft. Als ondernemer doe je een Financial Lease aanvraag bij een intermediair die vervolgens met de aanvraag aan de slag gaat. Deze dient de aanvraag in bij een aantal grote financieringsmaatschappijen die de aanvraag beoordelen op haalbaarheid. In de regel wordt het beste, voordeligste voorstel aan de klant aangeboden. Een goede intermediair gaat verder dan alleen bemiddelen in krediet. Zij ondersteunen u bijvoorbeeld bij de aanvraag van subsidie, onderhandelen met de autodealer en desgewenst zijn zij bij de aflevering van de auto aanwezig.

Waar let u op bij het selecteren van een intermediair?

Kosten

De intermediair brengt geen kosten in rekening aan de klant. De intermediair ontvangt een procentuele vergoeding (provisie) van de financieringsmaatschappij. Doet de intermediair dit wel, dan verdient hij dubbel. Let hier dus op! Stel simpel de vraag of u een factuur ontvangt van de intermediair voor bewezen diensten.

Maandtermijn

De meeste intermediairs werken via internet en hebben op hun website een grote “fictieve” voorraad aan auto’s staan. Deze voorraad is natuurlijk niet van de intermediair maar is van autodealers in heel het land. Deze auto’s zijn zo gunstig mogelijk geprijsd door een hoge slottermijn en lange looptijd te hanteren en vaak een aanbetaling te verlangen. Staar u dus niet blind op de lage maandtermijn die u tegenkomt bij deze auto’s. Na beoordeling door de financieringsmaatschappij zal de maandtermijn een stuk hoger uitkomen. Het is niet verplicht om een een Financial Lease af te nemen daar waar de auto te koop staat.

Wie komt er in aanmerking voor Financial Lease?

In principe komen alle ondernemers met een inschrijving bij de Kamer van Koophandel in aanmerking voor Financial Lease. Financial Lease is uitermate geschikt voor zzp'ers, freelancers. Maar ook voor grote ondernemingen die grip op de kosten willen houden.

Uiteraard heeft iedere financieringsmaatschappij een eigen beleid qua acceptatie. Algemene acceptatievoorwaarden zijn:

  • Bestaansduur onderneming > 6 maanden
  • BKR ervaring (komt de klant zijn verplichtingen na)
  • Boven € 25.000,00 krediet zijn vaak jaarcijfers benodigd
  • Drugsbranche, sexbranche en wapenbranche zijn uitgesloten van acceptatie.

Op bovenstaande acceptatievoorwaarden zijn uiteraard uitzonderingen mogelijk. Ook met een codering op het BKR is het als ondernemer mogelijk een Financial Lease af te sluiten. Houdt er wel rekening mee dat u dan vaak een hoger tarief betaald.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor uw onderneming? Neem dan contact op met BizzLease. Heeft u reeds een goedkeuring ontvangen van een intermediair maar wilt u een gratis controle op de maandtermijn, rente, looptijd en slottermijn? Klik op de button "nu aanvragen" aan de rechterzijde van deze pagina.