In het Belastingplan wordt een aantal zaken aangekondigd die nadelig zijn voor menig autobezitter. Wat staat er te gebeuren?

 1. Beperking bewijs tweedehands auto

  Haalt u een gebruikte auto uit het buitenland, of rijdt u als Nederlander rond met een buitenlandse auto, let dan goed op. Het bedrag waarover u eventueel BPM moet betalen, mag u nu nog op drie manieren berekenen:

  • op basis van de tabel uit de wet,
  • op basis van de koerslijst, of
  • op basis van een taxatierapport.

  U mag daarbij de voor u meest gunstige waarde hanteren. Uw keuzevrijheid neemt volgend jaar af. De taxatiewaarde mag u dan namelijk alleen nog hanteren wanneer uw auto meer dan de normale gebruiksschade kent of wanneer het om een zeldzaam exemplaar gaat dat niet in de koerslijsten voorkomt.

 2. Forse belastingverhoging zware auto's

  Bent of wordt u de eigenaar van een zware auto (denk bijvoorbeeld aan een Hummer), dan kunt u er in 2016 fors op achter uit gaan. U loopt dit risico wanneer uw auto nu bijvoorbeeld nog als vrachtauto wordt beschouwd. U betaalt in dit geval geen BPM en slechts een beperkt motorrijtuigenbelastingtarief. Gaat het om een auto met dubbele cabine en beslaat de dubbele cabine meer dan de helft van het vloeroppervlak? Dan wordt uw auto in 2016 als personenauto aangemerkt.

  Gevolg:

  • U moet bij aanschaf BPM betalen; en
  • U betaalt het fors hogere personenautotarief in de motorrijtuigenbelasting.

Let wel: deze belastingmaatregelen zijn nog niet aangenomen door de Kamer, dus er kunnen nog wijzigingen optreden.
 
 
Categorie Financieel Advies