Creativiteit: je kunt niet zonder, maar wanneer je het zoekt kun je het niet vinden. Juist wanneer je onder tijdsdruk met een creatief idee moet komen, lukt het je niet. In deze blog geven we In deze blog geven we 7 manieren om creatief te blijven.

7 manieren om creatief te blijven

 

  1. Raak geïnspireerd. Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar als je eenmaal weet waar je moet zoeken gaat het al een stuk beter. Kijk om je heen, luister gesprekken van voorbijgangers af en bedenk wat die persoon zou bezighouden. Kijk en luister naar fragmenten met hetzelfde onderwerp als waar jij je creativiteit voor nodig hebt. Wie weet krijg je opeens een helder momentje en een waanzinnig idee!
  2. Zet alles op een rijtje, of juist niet! Sommige mensen houden van structuur, rijtjes en lijstjes. Het kan heel verhelderend zijn om op die manier overzicht te krijgen, maar bij het stimuleren van het creatieve proces is het soms beter om niet zo gestructureerd te werk te gaan. Teken, maak mindmaps, gebruik kleurtjes en laat je vooral niet tegenhouden door de randen van je papier. Denk out-of-the-box! Relativeren kan later wel.
  3. Mensen die een verhaal hebben, die zijn interessant. Stap uit je comfort-zone en ga in gesprek met personen die je (nog) niet kent. Wat bezigt hen, wat hebben ze meegemaakt en wat voor toekomstplannen hebben ze? Luisteren naar een gepassioneerd verhaal kan je inspireren om zelf je eigen verhaal te gaan maken en dus zelf interessant te worden.
  4. Wees naïef. Sta open voor alles en laat je door niets afremmen. Dat je weet dat iets niet reëel en haalbaar is, betekent niet dat je het idee direct in de kast moet parkeren. Onthoud je idee, schrijf het op en kijk welke aspecten van het idee wel realistisch zijn.
  5. Ga uitdagingen aan. Creatieve mensen worden gekenmerkt door het vermogen om zich aan te passen aan vrijwel elke omstandigheid, dus door uitdagingen aan te gaan en je in nieuwe situaties te bevinden, wordt je creatieve geest gestimuleerd. Wanneer in de toekomst onverwachts iets op je pad komt, kun je met je aanpassingsvermogen gemakkelijker alles waar geen invloed op hebt zodanig verbuigen dat je het kunt gebruiken om je doel te bereiken.
  6. Kinderen kunnen een wereld voor je openen. De simpelheid waarmee een kind denkt, doet je realiseren dat alles vaak niet zo moeilijk is als het lijkt. Betrek een kind bij je situatie en wie weet wordt het perfecte idee wel door hem of haar naar voren gebracht!
  7. Neem de tijd. Probeer de werkdruk te vergeten en stap even weg van je vertrouwde omgeving. Haal een frisse neus, denk even aan iets anders en ga je zintuigen één voor één even bij langs: hoor hoe de koffie pruttelt, voel je schouders, knieën en tenen, proef de chocolade die van je tong wegsmelt en ruik de geur van die verse bloemen. Door je hoofd helemaal leeg te maken en je te focussen op dingen die eigenlijk heel normaal zijn, kom je tot rust en dus tot betere ideeën.

Misschien is de belangrijkste tip wel dat je vooral niet moet opgeven. Vroeg of laat komt vanzelf hetgeen waar je op hebt gewacht: het ultieme, creatieve idee die jouw wereld kan veranderen.

Hanneke Kregel
 
Categorie Marketing Advies