Als inbound marketeer ben je veel bezig met schrijven. Van persberichten tot blogartikelen en van case studies tot webteksten. De ene keer rolt de tekst zo uit je mouw, terwijl je de andere keer een uur naar je beeldscherm staart zonder dat je iets op papier krijgt. Wanneer je te maken hebt met strakke deadlines, komt het zweet je onder de oksels te staan…

Het is logisch dat je als schrijver of marketeer niet altijd de inspiratie hebt om de juiste woorden op papier te krijgen. Daar hebben kunstenaars, muzikanten en architecten ook mee te maken. De beste oplossing is om dan niet eeuwig te blijven hangen bij dat ene stukje tekst. Ga even iets anders doen, waardoor je daarna weer met meer frisse moed aan de slag kunt. Hieronder geven we vijf tips.

 1. Maak een mindmap
  Bij mindmapping leg je je gedachten vast op een creatieve en overzichtelijke manier. Een mindmap is eigenlijk een soort moodboard, maar dan voor schrijvers. Pak een groot vel papier, schrijf in het midden het kernwoord op en schrijf daaromheen alles wat in je op komt. Er ontstaat een soort spinnenweb van woorden. Denk niet teveel na wanneer je dit doet, maar laat je gedachten de vrije loop. Achteraf kun je wel bekijken wat bruikbaar is en wat niet.
 2. Praat met iemand
  Vaak zit je zelf teveel in één richting te denken wanneer je aan het schrijven bent. Het kan dan helpen om met een ander over het onderwerp te praten. Vraag bijvoorbeeld een collega naar zijn/haar ideeën wanneer je er zelf even niet uitkomt. Vertel aanvankelijk niet in welke richting jij zat te denken, maar laat de ander juist vrijuit zijn ideeën vertellen. Dan kom je het best tot nieuwe inzichten waar je iets aan hebt.
 3. Ga iets actiefs doen
  Uren achter je bureau zitten is niet echt bevorderlijk voor de inspiratie. Kom daarom af en toe eens van je bureaustoel af en ga iets actiefs doen. Nodig je collega’s uit voor een potje tafelvoetbal of ga buiten een rondje wandelen. Zeker weten dat je daarna weer veel frisser aan de slag kunt.
 4. Luister muziek
  Muziek is altijd goed voor inspiratie, of dit nou voor schrijven of iets anders is. Luister ontspannen naar de muziek die jij mooi vindt. Laat de klanken en tekst goed tot je doordringen en droom maar even lekker weg. Probeer even nergens anders aan te denken, zodat je hoofd even lekker leeg wordt.
 5. Ga mensen kijken
  Misschien niet het meest voor de hand liggend, maar wel erg goed voor de inspiratie is mensen kijken. Wie doet dat nou niet graag? Pak een terrasje, loop rond op het station of ga een stuk met het openbaar vervoer. Bekijk verschillende mensen en hun gedragingen. De verscheidenheid aan mensen zorgt voor een verscheidenheid aan nieuwe ideeën. Schrijven maar!

Bij deze tips zul je misschien het idee hebben dat je je tijd verdoet. Maar niets is minder waar. Je bent natuurlijk even niet productief, maar doordat je later weer veel frisser aan de slag kunt, haal je die tijd dubbel en dwars in!

Hoe krijg jij inspiratie om te schrijven? Ik hoor het graag als je nog meer tips hebt.

Download ons gratis e-book 'Content marketing voor B2B'.

 

Dit artikel is geschreven door: Iris Weijenborg.

Fotocredit

 
Categorie Marketing Advies