Waarschijnlijk herkent elke ondernemer het wel: je bent lekker aan het ondernemen en druk bezig met datgene waar jij goed in bent – je passie. En dat is natuurlijk ook belangrijk, want er moeten wel opdrachten (en dus geld) binnenkomen! Waarschijnlijk heb je een boekhouder gevonden die je financiële administratie verzorgt, je BTW-aangifte doet en misschien zelfs wel alle bonnetjes in je schoenendoos ordent. En daar, dames en heren, gaat het fout!

Weet jij ècht hoe je er financieel voor staat?

Ondernemen betekent namelijk ook dat je aan het stuur van je eigen bedrijf moet zitten. Weten wat er in je onderneming leeft, hoe je ervoor staat en waar je naartoe wilt werken: financieel inzicht is noodzakelijk! Maar welke stappen kun je zetten om dit financieel inzicht binnen je eigen onderneming te verkrijgen en te behouden?

  • Tip 1: Zorg ervoor dat je altijd weet hoeveel geld er binnen komt en wat je kosten zijn. Welke marge maak je op elke dienst? Van omzet kun je niet leven; van winst wel. Het klinkt zo logisch, maar toch ontbreekt in de praktijk bij veel ZZP’ers het zicht op de eigen inkomsten en uitgaven.
  • Tip 2: Houd rekening met je afdracht aan de Belastingdienst en denk aan de BTW die je elke drie maanden afdraagt.
  • Tip 3: Kijk samen met je boekhouder eens naar de toekomst. Wat zijn op dit moment je resultaten en hoe verhouden die zich tot de resultaten van vorig jaar?
  • Tip 4: Stel financiële doelen vast voor je onderneming en monitor deze, zodat je bij afwijkingen op tijd maatregelen kunt nemen.
  • Tip 5: Laat je goed informeren over subsidies en regelingen die jouw bedrijf financieel voordeel kunnen opleveren. Denk bijvoorbeeld aan de Subsidie Praktijkleren voor stagiaires, BTW verlegging en de Kleineondernemersregeling.

Goed Kantoor Werk helpt je graag aan financieel inzicht

Goed Kantoor Werk is ons nieuwe administratiebureau voor ZZP'ers en kleine ondernemers. Wij richten wij ons met name op ondernemers die niet alleen hun financiële administratie willen uitbesteden, maar die zichzelf ook graag verder willen ontwikkelen. Financieel inzicht is daarbij onmisbaar. Het is overigens ook nog eens heel leuk als je eenmaal mee bezig bent!

 
Categorie Financieel Advies