Eindejaarsspeech voor je team, 3 tipsHet is weer het einde van het jaar en veel leidinggevenden moeten eraan geloven: de afsluiting van het jaar op een borrel en het geven van een eindejaarsspeech voor je team.

Natuurlijk wil je daar een succes van maken! Maar hoe doe je dat dan? Hierbij 3 tips over de bijeenkomst en de eindejaarsspeech.
 
 
 

1. Welk effect wil je bereiken?

De eerste vraag is wat je wil. Wil je gewoon een gezellig samenzijn met misschien wat meer privé-uitwisseling tussen je werknemers omdat dat de samenwerking bevordert? Een positieve afsluiting van het jaar? Zie je het als een beloning voor hard werken? Of wil je dat het echt een belevenis is, waar iemand nog enthousiast over vertelt aan een collega die er niet was?

Misschien wil je een bepaalde boodschap overbrengen. Bijvoorbeeld 'Afgelopen jaar was moeilijk, maar ik ben optimistisch dat het goed komt' of 'Afgelopen jaar was moeilijk en we zijn nog niet uit de gevarenzone dus ik heb jullie hulp nodig' of 'We zijn succesvol geweest en willen we dat zo houden dan is .... nodig'.

Wat is het effect dat je met je eindejaarsbijeenkomst wilt bereiken? Je weet dit door voor jezelf de volgende vraag te beantwoorden:

Stel dat de bijeenkomst succesvol is geweest, wat is er dan gebeurd?

2. Aandacht en voorbereiding

Je antwoord op deze vraag - en het daaruit sprekende ambitieniveau - bepaalt hoeveel aandacht en voorbereiding je nodig hebt. Een belevenis creëren of een boodschap doorgeven die ook echt aankomt doe je niet uit de losse pols. En daar gaat het wel eens mis. Door tijdgebrek - en daar hebben we allemaal vaak mee te maken - slaan we dan de plank mis. De directeur die blijkbaar een boodschap wil meegeven en dan uit de losse pols een speech doet terwijl niemand luistert, of dat iedereen inhoudelijk afhaakt en wacht tot het voorbij is... pfff.... dat wil je niet natuurlijk. Maar het gebeurt wel, en ik vermoed vrij vaak.

Een boodschap overbrengen of een belevenis creëren is niet zo eenvoudig. Wil je meer dan een vrijblijvend samenzijn, dan zal je tijd en aandacht moeten investeren. Zie het als een project voor een klant waar je succes op wilt behalen. Zie je dat niet zitten? Laat dan je ambities varen en kies voor het 'gezellig samenzijn'. Weerhoudt jezelf ervan om alsnog toch in je speech een boodschap door te geven aan je teamleden (kies daarvoor dan een ander moment, bijvoorbeeld het eerste werkoverleg in het nieuwe jaar). Doe je dat niet, dan krijg je de schrijnende situaties waar niemand blij van wordt...

3. Eindejaarsspeech voor je team, of een alternatief?

En dan is het zover... de speech! Lees nu verder en klik naar deze pagina om te lezen welke tips ik heb voor de speech zelf en eventuele alternatieven.

Succes!

Cora Hagen
www.simpelHR.nl
HR Manager & Teamcoach voor het MKB

p.s. Voorkom dat jouw speech in het water valt en lees hier de tips over hoe je jouw speech tot een succes maakt!

 
Categorie Organisatie Advies