Oefening baart kunst. Minder is meer. Mensen zijn gek op een goed verhaal. Deze en andere tips zullen je een hoop angstzweet besparen.

Er komt een moment in je loopbaan, dat je gevraagd wordt om een presentatie te maken en te geven. Voor sommigen, is spreken in het openbaar een gelegenheid om in de schijnwerpers te staan, voor anderen is het een ware nachtmerrie.

Ongeacht waar jij je binnen dit spectrum je begeeft, het onderkennen van de volgende 10 presentatie fouten en weten hoe je ze kunt voorkomen, kan uiteindelijk het verschil zijn tussen een presentatie die je carrière maakt of breekt.

Te veel informatie

Jouw luisteraars moeten in minder dan een seconde begrijpen wat er op een dia staat. Dit betekent, dat als zij druk bezig zijn om de informatie op de dia te lezen, het onmogelijk is om op hetzelfde moment ook naar jou te luisteren.

Bullet Points

Het grote probleem van bullet points is dat zij geen verhaal vertellen. En een dia met meerdere bullet points kan niemand op aarde binnen een seconde begrijpen. Verdeel je onderwerpen over meerdere dia's en houd altijd in je achterhoofd: 1 thema per dia!

Feiten en getallen

Het niet vertellen van een boeiend verhaal, is één van de meest gemaakte cruciale fouten. In plaats van te vertellen hoe het bedrijf het het afgelopen jaar heeft gedaan, laten met name financiële mensen hele spreadsheets op het scherm verschijnen, die bijna niemand kan lezen, laat staan begrijpt.

Me, myself and I

Jouw luisteraars zijn niet gekomen om een poging te doen om de veel te kleine tekst van jouw saaie dia's te decoderen. Betrek je zaal bij je presentatie. Zorg ervoor, dat zij nog lang over je verhaal zullen napraten, mooier nog, met anderen zullen delen. Het is dus essentieel dat je weet wie er in je publiek zitten, wat ze 's nachts wakker houdt en wat ze precies nodig hebben om hun probleem op te lossen.

Te veel animaties

Animaties zijn leuk om te maken, maar over het algemeen voegen zij weinig aan je verhaal toe. Advies: houd het simpel. Hoe minder toeters en bellen, hoe kleiner de kans er iets mis kan gaan.

Te veel tekst

Indien je een emotionele verbinding met je luisteraars wilt maken (en ja, dat wil je), gebruik dan afbeeldingen die het hele scherm beslaan en ondersteun ze met een krachtig woord.

Analoog plannen

Ongeveer het eerste wat mensen gaan doen, als zij een presentatie gaan maken, is het openen van de presentatie software (PowerPoint, Keynote, Prezi etc.). Doe dit niet! Laat je computer, laptop of tablet dicht en schrijf je verhaal op. Op deze manier ontstaat er een verhaal dat zowel creatiever als effectiever is. Het resultaat zal er naar zijn.

Niet oefenen

Het niet oefenen van een presentatie is eveneens een veel gemaakte fout. Je kunt dit voor een spiegel doen, voor je familie of vrienden, voor collega's of neem het op met een camera. Begin er tijdig mee en oefen vaak! Hoe meer je uiteindelijk hebt geoefend, hoe beter je presentatie zal verlopen.

Last-minute veranderingen

Het is heel erg verleidelijk om vlak voor het begin toch nog even wat aan je presentatie te veranderen. Indien je dit doet, dan is een fout zo gemaakt. Raak twee dagen van te voren je computer niet meer aan, zodat je zeker weet dat alles zo is zoals je het hebt geoefend.

Technische problemen

Niets is irritanter dan wachten op een spreker die loopt te klungelen met de techniek. Laat je niet verrassen en check alles tijdig van te voren. Werkt de beamer, het geluid, heb je de juiste connectors en wees vooral niet afhankelijk van Wifi. Neem daarnaast een paar extra batterijen mee voor je door-klikker.

Door deze 10 meest gemaakte fouten te elimineren, zul je met kop en schouders boven de rest uit steken. Ongeacht of je een kleine zaal toespreekt of een presentatie houdt voor een groot internationaal gezelschap. Succes!

Jeroen Mundt is een 'Master in Presentations' en eigenaar van communicatie bureau Regel van Drie. Je kunt met hem in contact treden via FaceBookTwitterLinkedIn of via zijn website.

 
Categorie Marketing Advies