de mythe van multitasken

Multitasken is iets van deze tijd. We proberen diverse dingen tegelijkertijd te doen om tijd te besparen. Het wordt vaak gezien als een positieve eigenschap met veel voordelen. Echter, het is een mythe dat het tijd bespaart. Het tegendeel is waar.   De term multitasken komt uit de computerwereld en beschrijft het proces dat er meerdere programma’s tegelijkertijd op één processor kunnen draaien aldus Wikipedia.

Wij als mens kunnen niet multitasken.

Wij kunnen niet tegelijkertijd dingen doen. In feite zijn het verschillende handelingen die (soms in een seconde) na elkaar plaats vinden. Je versnippert je aandacht als het ware over meerdere dingen. Het brein zal hierbij als eerste de gemakkelijke handelingen uitvoeren en zet de gecompliceerde handelingen op de tweede plaats, het zgn. ‘Stroop-effect’. Neem als voorbeeld het bellen in de auto. Het rijden zelf gaat behoorlijk automatisch en je kunt het telefoongesprek goed volgen. Totdat er plotseling iets voor je gebeurd en je moet remmen of uitwijken, dan merk je dat je een stuk van het telefoongesprek hebt gemist .

Op Discovery werd onlangs een experiment uitgezonden waarbij gekeken werd wat de effecten waren van multitasken. Het bleek dat degene die zijn gehele aandacht op één taak kon houden, veel sneller klaar was, betere kwaliteit leverde en veel rustiger was na afloop. De ander die zijn taak combineerde met zijn telefoon, presteerde stukken minder. Je aandacht richten op één hoofdactiviteit maakt je dus effectiever, sneller en geeft een beter resultaat.

Aandacht is belangrijk

Aandacht als sleutel voor effectiever werken, een betere kwaliteit, betere communicatie en ga zo maar door. Het klinkt tegenstrijdig. Als je tijd tekort komt om te vertragen en alle aandacht op één taak te richten. In de praktijk willen we graag alles tegelijk doen. Ik ben ervan overtuigd dat het werk. Gewoon eens een tijdje uitproberen.

Een aantal tips op een rij:

Doe één ding tegelijk. Benoem voor jezelf een hoofdactiviteit waar je gedurende een bepaald tijdsblok je aandacht volledig op gaat richten.

Schakel mogelijke afleidingen uit. Probeer zoveel mogelijk onderbrekingen voor te zijn door bijvoorbeeld (digitale) afleidingen uit te schakelen, je telefoon uit te zetten tijdens de hoofdactiviteit of een briefje 'niet storen' op je deur te plakken.

Omgaan met onderbrekingen. Sommige onderbrekingen zullen blijven. Dat kunnen mensen zijn die even wat willen vragen maar vaak zijn het ook interne onderbrekingen zoals gedachten die op poppen. Probeer om deze niet weg te wuiven maar deze ook met aandacht te parkeren voor een later tijdstip. Wanneer je ze wegdrukt is het net als een bal die je onder water probeert te drukken, deze blijft omhoog komen. Je kunt ook met aandacht zeggen: ‘nee, het komt nu niet uit’ als iemand je onderbreekt.

Aandacht voor het moment. In ons hoofd zijn we vaak in het verleden (had ik het maar anders aangepakt….) of in de toekomst (als ik maar niet vergeet om….). Dit is een grote oorzaak van stress. Door te oefenen om zoveel mogelijk in het huidige moment te ‘zijn’, ontwikkel je meer rust in je hoofd en lijf. Dit kun je doen door al je zintuigen in te schakelen. Hoe voelt de stoel waar je op zit, hoe voelt je lijf, wat zie je, wat ruik je? Een leuke en ontspannende oefening is om met aandacht iets te eten of te drinken en al je zintuigen hierbij af te gaan.

Wil je leren om met meer aandacht te werken en je minder te laten leiden door de waan van de dag? Neem eens een kijkje op mijn site, ik help je graag verder.

 
Categorie Organisatie Advies