18145829_s,  virtual classroomsBijzonder, hoe de manier waarop we kijken naar het geven van trainingen kan veranderen. Snel kan veranderen zelfs.

Neem nou het begrip ‘Blended Learning’. Afgelopen winter deed ik mee aan een enquête waarin de vraag gesteld werd: wat is blended learning voor jou?

Deze vraag zette me aan het denken. Nog maar een paar jaar geleden was voor mij ‘blended learning’ hetzelfde als het voor een groot deel, 49%, van de respondenten van deze enquête was, namelijk een combinatie van face-to-face en e-learning.

Waarbij ‘face-to-face’, ook weer zo’n begrip, op dat moment voor mij trainen op locatie was, waarbij je deelnemers dus de hand kunt schudden en samen koffie kunt drinken.

Wat is voor mij blended learning nu? In nog geen twee jaar tijd is blended learning voor mij verworden tot het geven van trainingen in een combinatie van een online academy, waar video’s, materialen en tutorials staan, redelijk statisch dus. Én het geven van trainingen in Adobe Connect, de virtual classroom, waar ik deelnemers echt kan zien en met ze kan praten. Heel interactief, face-to-face en met een kop koffie erbij.

Het begrip ‘face-to-face’ heeft voor mij in korte tijd dus ook een andere inhoud gekregen. Ik ervaar dat het in de virtual classrooms en in bijvoorbeeld skype-gesprekken net zo goed mogelijk is om ‘echt’, persoonlijk contact te maken.

Mijn kijk op ‘blended learning’ heeft er inmiddels voor gezorgd dat ik niet meer in de auto of in de trein stap voor trainingen of verkoopgesprekken. Voor mij geen files meer, veel meer tijd voor leuke dingen en een enorme besparing aan reistijd en reiskosten.

Wat mijn opdrachtgevers hier van vinden? Waar twee jaar geleden trainers nog tegen me zeiden dat hun doelgroep hier nog lang niet aan toe was, komen ze nu bij me omdat opdrachtgevers, opleidings- en HRD managers zelf hebben ontdekt dat het anders kan en aandringen op online of blended aanpassingen of aanvullingen van het trainingspakket.

Wil jij eens praten over de mogelijkheden van het inzetten van een virtual classroom of online academy? Neem dan contact met me op.

 
 
Categorie Marketing & Communicatie Advies