stress oorzakenDe oorzaken van stress aanpakken. Om van stress en stress klachten af te komen, is het handig om te bekijken waar de klachten vandaan komen. Dus wat zijn de oorzaken van stress?

In de gesprekken die ik heb met gestreste mensen, kijk ik altijd naar 3 verschillende gebieden: Werk, Privé en Persoon.

Werk: Komt de stress bijvoorbeeld voort uit een te hoge werkdruk? Dit is een lastige, want werkdruk is gedeeltelijk subjectief; de één loopt op zijn werk op zijn tenen en de ander kan hetzelfde werk fluitend doen. Als er meerdere mensen van je afdeling uitvallen vanwege werkdruk, heb je een redelijke indicatie dat er meer aan de hand is. Maar ook al is werkdruk subjectief, dan nog zul je wat moeten doen om het te normaliseren, anders ga je langzaam richting de gevarenzone.stress

Privé: Bijvoorbeeld omdat je net verhuist bent, schulden hebt of een dierbaar persoon bent verloren.

Op de omstandigheden in je privé leven, heb je meestal geen of weinig invloed. Levensgebeurtenissen als, ziekte, overlijden van een naaste, zijn dingen die je overkomen. Andere zaken zoals; scheiden, financiële problemen, verzorgen van een naaste, trouwen of geboorte, kunnen allemaal oorzaken van stress zijn.

Al deze zaken zijn levensgebeurtenissen en die horen bij het leven. Wat je kunt doen is goed letten op de signalen en je stress reactie. Daarnaast kun je natuurlijk zorgen voor een conditie tegen stress. Dit houdt in dat je er voor zorgt dat de spreekwoordelijke emmer halfvol is en je nog een tegenslag op kunt vangen.

stressPersoon: Stress kan voortkomen uit je persoon: bijvoorbeeld omdat je perfectionistisch bent, of te hoge eisen aan jezelf stelt. Of wanneer je geen nee kunt zeggen. (leuke combi trouwens; de ideale ingrediënten om overspannen te worden).

Wat ik vooral zie, is dat mensen in de problemen raken wanneer er combinaties optreden. Bijvoorbeeld thuis is iemand aan het verhuizen en op het werk wordt er net een nieuwe ontslag ronde aangekondigd en plotseling moet je op zoek naar een nieuwe baan!

Bij deze combinaties is er geen ‘rust’ moment meer (niet thuis, maar ook niet meer op het werk) en blijft je lijf het stresshormoon aanmaken. Wanneer je van jezelf weet wat de oorzaken zijn, kan je per gebied gaan kijken hoe je de stress gaat aanpakken.

stopbordWerkstress aanpakken: Aan je werkgever kun je vragen of hij een aantal zaken voor je wil veranderen; tijdelijk minder druk, betere verdeling over de collega’s, tijdelijk wat meer verlof en relax dagjes opnemen. Dit kan bijdragen aan een betere werksfeer. Ook al is er maar 1 ding wat je werkgever kan doen, daarmee wordt het al wat makkelijker voor je.

Privé stress aanpakken: De Levensgebeurtenissen horen bij het leven, daar hoef je geen moeite voor te doen, die komen vanzelf op je pad. De vraag is hoe ‘voorbereid’ je bent op deze situaties. Als je verwacht dat alles blijft zoals het is, zul je teleurgesteld worden. Wanneer je aan de levensgebeurtenissen een andere betekenis kan geven, kan dit je sterker maken. Daarnaast helpt het om ervoor te zorgen dat je genoeg draagkracht hebt om een tegenslag op te kunnen vangen.

Persoonsgebonden stress aanpakken: Het persoonlijk gedeelte is ook het gedeelte waar je zelf vaak het meeste invloed op hebt. Hoe ga jij om met tegenslagen en stress? In dit persoonsgedeelte kun je aan de slag gaan met:

- je verantwoordelijkheidsgevoel of perfectionistische neigingen leren beteugelen
- het leren herkennen van signalen en het stellen van grenzen hierin
- vaker nee zeggen, zodat je tijd / geld / energie overhoudt
- het in evenwicht brengen van de draaglast / draagkracht balans
- leren te relativeren
stress level- werk en prive leren scheiden
- aan de slag gaan met time / stressmanagement
- ontspanningsoefeningen toepassen

Kortom; wanneer je in elk van de 3 gebieden (werk, privé, persoon) helder hebt wat de oorzaak van de stress is, kun je gericht aan de slag gaan met het aanpakken van de oorzaak.

www.actiefaanhetwerk.nl

 
 
 
Verwante publicaties:

 
 
Categorie Organisatie Advies