Drum_Cafe_workshop_congres_teambuilding_training_Djembe

Een aanleiding, een kans

De vraag, die enige tijd geleden via e-mail bij me binnenkwam:

 "Ik overweeg om een drum sessie in te (red.) zetten als kick-out van een onboardingsprogramma voor 5 nieuwe teams. Doel is om van 5 teams ook weer 1 teamgevoel te creëren."

Wow, leuk. Maar ook best pittig. Een programma om middels "one beat at a time" een succesvolle teambuilding activiteit te verzorgen is natuurlijk een uitdaging die Drum Cafe Benelux aan durft te gaan. Daarvoor worden we wel vaker ingeroepen, gelukkig.

Echter, een teamgevoel creëer je niet zomaar.
In bepaalde sectoren lijkt het gemakkelijk, maar zelfs daar vind je onderhuidse obstakels die kunnen voorkomen dat bijzondere teamgevoel te bereiken. Dan heb je precisie (..percussie..;) instrumentaria nodig die je helpen bij het blootleggen van die obstakels en ze op effectieve manier te "tackelen" of "operatief te verwijderen". Zonder complicaties en lastige herstelperiode.

Nu is ons instrument een heus muziekinstrument. Of, liever gezegd, instrumenten. Drum Cafe bezit namelijk heel veel trommels in diverse maten. Djembe's, boomwhackers etc. Bovendien hebben we altijd ons eigen lichaam voor "bodypercussie".

mpf_WOW

Maar dan doen wij dat zonder focus op "money-making hums", als het effe kan. In het fragment kijkt "Leo" AKA "The Wolf" een beetje gegeneerd om zich heen. Zijn personage voldoet geheel aan dat ene spreekwoordelijke kleding profiel. (U vindt de link onderaan, red.)

Als antwoord op de vraag kwam onder andere het volgende aan bod:

 "Muziek is een universele taal. Interactief drummen doorbreekt barrières van hiërarchie, leeftijd, geslacht, cultuur en taal. Drummen breekt het ijs en is een effectieve manier om groep mensen met elkaar te laten communiceren, naar elkaar te laten luisteren en als team samen te werken door muziek te maken. Het leidt tot een groepsgevoel, tot saamhorigheid, en geeft iedere deelnemer het gevoel ‘erbij te horen’."

Na wat mailverkeer, over en weer, bleken er snel voldoende raakvlakken te zijn en is gezamenlijk bepaald hoe de dag ingericht zou worden om er het gewenste resultaat uit te halen. Maar soms krijgen de beste voorbereidingen een onverwachte wending. Een positief en bijzonder neveneffect. Een cadeautje.

De ontmoeting, de sessie en een bijzonder neveneffect

In het begin was zij nog wel wat voorzichtig.
Ze was me al eerder opgevallen die ochtend bij binnenkomst toen ik haar passeerde. Een elegante vrouw met een blik vol van vertrouwen in een succesvolle toekomst. Ik herkende het.
Misschien is dit haar eerste baan, dacht ik nog. Of straalt ze zo vanwege een carrière switch of promotie? De gelegenheid ontbrak helaas om haar op dat moment persoonlijk te begroeten. We waren met het team nog volop bezig met de laatste voorbereidingen.
Hoe dan ook, ik zag in een oogopslag bij haar hetzelfde als bij een vroegere vriendin van me. Inmiddels is zij voorzitter van de raad van bestuur van een grote zorginstelling. Ik koester nog altijd die herinnering aan haar. We treffen elkaar nauwelijks de laatste jaren. Een waanzinnig excuus misschien, maar we hebben het allebei gewoon veel te druk.

Eenmaal in de zaal en net gestart met de sessie, deed de rest vrijwel direct, zij het ook door enkele anderen nog wat ingetogen, enthousiast mee. Dan is achter blijven echt geen optie. Dat ziet er raar uit en voelt ook zo. Dat weet ik, maar dat weet eigenlijk iedereen. Toch is het vaak lastig om jezelf vrijuit te laten gaan en volledig te laten ont-moeten.
Je bent, zeker in dit specifieke geval, net als de anderen nieuw voor de organisatie en/of voor elkaar.
'T liefst wil je de "ongeschreven" sociale omgangsregels zo snel mogelijk beheersen om jezelf weer in je comfort-zone te kunnen begeven. Veilig en vertrouwd. Een logische redenatie. Aha, Zie je wel. Muziek lokaliseert altijd direct het (inter)persoonlijke obstakel.

Drum Cafe voorzichtig aan teambuilding drum sessies meedoen is ook al een feestInmiddels heeft ze mij ook gezien en zichtbaar maar nog niet overdreven enthousiast laat ook zij even later beide handen ritmisch vallen op het vel. Het vel van een geit, dat wel.
Overigens, misschien is het beter om dat soort details niet te weten. Geef 'm maar gewoon van Jetje!

Twee rijen achter haar zijn een paar collega's zich driftig aan het uitleven op die trommels. Ze liggen helemaal in een deuk van het lachen. En dat mag. Lekker zonder gene tekeer gaan. Alle remmen los.

Ik breng er op een zeker moment wel altijd weer vloeiend structuur in, zodat, zeker na zo'n heerlijke uitspatting, de serieuze kant de volle aandacht krijgt.

Een weloverwogen vacuüm, waarna we snel kunnen doorgaan met de volgende belangrijke fase van het groepsproces. Maar telkens weer, als ik het zie gebeuren, lach ik ook. Zo'n magisch moment. De cruciale factor heeft duidelijk effect. Dan ben ik blij en besef me dat deze ochtendsessie waardevol en onmisbaar is voor iedereen.

De Cruciale factor

Tijdens teambuilding, training, congres en/of evenement, gebruiken deelnemers, bijna als vanzelfsprekend binnen onze westerse cultuur, de linker hersenhelft overmatig. Hier zit de wiskundige en logische kant. Een Drum sessie met Drum Cafe Benelux stimuleert de rechter hersenhelft activiteit.
 
Brain_left_right
 
Hierbij wordt onder andere de creativiteit aangemoedigd en gaat men vrijwel automatisch “out of the box” te denken.

Iedereen voelt het interactieve Drum Cafe effect, waarmee we een cruciale factor voor een succesvolle ontmoeting bieden. Het zorgt er voor dat men zich beter kan focussen en geeft een voorheen vaak ongekende lading positieve en constructieve energie aan de groep.

Reactie van de aanvrager, na afloop van de eerste sessie:

 "Het was een (red.) super goede sessie. Dat we de deelnemers konden verrassen was echt een WOW moment voor de deelnemers. Ook het teamgevoel voor de 5 teams was erg goed in de sessie opgenomen. Wij delen binnen ING altijd best-practices, Dat is dit zeker!!!" RC – Consultant at ING

Na die eerste groep werden we nog vier maal teruggevraagd.

Een percussieve ingreep

Telkens bevrijd ik mezelf ook weer van enkel rationaliteit. De euforie duurt weliswaar maar heel even. Er is wel een blijvend effect. Maar ja, misschien evenzo cruciaal, dan moet je met dat effect in je hoofd en in je hart wel nog iets gaan doen.

Ik heb die dag besloten mijn agenda snel vrij te maken voor een hernieuwde ontmoeting met mijn vroegere vriendin, om de vriendschappelijke band op te pakken. Weet je wat, ik bied die zorginstelling een drum sessie aan. Dan tref ik haar zeker. Alhoewel, is dat niet een beetje omslachtig? Wacht. Ik heb haar directe telefoonnummer. Ehm… twijfel... Nee. Niet twijfelen! Straks meteen bellen. Niet nadenken. Gewoon doen.

Pas de volgende dag heb ik haar gebeld. We ontmoeten elkaar over 4 weken weer. Tja, die overvolle agenda blijft een listig obstakel. Wellicht dat ik daar ook nog een percussieve ingreep voor kan vinden.

Of hebt u een idee of suggestie voor een groove? Laat ‘t me gerust weten.

i.o.v. Drum Cafe Benelux       
Patrick Tromp

Link naar Youtube fragment "bodypercussie" hymne: mpf_WOW

Sponsored by: Cloudbee SDR Storytelling & Content Cloudbee_bee

 
 
 
 
 
Categorie Organisatie Advies