Ik schrok er eerlijk gezegd ‘s nachts nog wel eens van wakker. Mijn persoonlijke conclusie destijds, na een paar slopende slapeloze nachten: zonnepanelen en isolatie behoeven vernieuwende en duurzame innovatie. Tja, ik neem mijn werk nu eenmaal al jaren mee naar huis. Alle goede adviezen ten spijt, ik ben enorm betrokken bij wat ik doe en neem mijn vak bijzonder serieus.

In de bus, op de fiets, onder de douche, zelfs tijdens een gesprek met mijn vriendin betrap ik me er wel eens op en ...ehm.. eigenlijk ben ik er altijd wel mee bezig. Bij nader inzien kan ik misschien niet anders zeggen dan dat ik mijn werk ben. Als ik kon goochelen was ik vast een illusisolationist?

Mijn passie kreeg een missie. Ik zag toen namelijk al de vele verbijsterende renovaties en verbouwingen, zonder dat er in mijn ogen voldoende rekening werd gehouden met een aantal super belangrijke facetten van duurzaam bouwen.

Zonnepanelen op je dak, dat wel

“Als het echt wat doet, dan zal het wel goed zijn. Maar het ziet er niet uit.” Zei mijn moeder laatst nog tegen me tijdens een wandeling door de wijk. Ik moet haar wel gelijk geven. Als je goed kijkt zie je dat de meeste zonnepanelen op zeer creatieve wijze en soms met twijfelachtige constructies op of in de daken zijn gemonteerd. Zorgelijk voor de bouwkundige prestaties op de lange termijn.  Dat geldt ook voor de verkoop- en esthetische waarde van de woning.

Projecten, partners & innovatie

Gelukkig heb ik inmiddels een actieve bijdrage mogen leveren aan een aantal mooie projecten die mede hebben geleid tot het Plusdak én een laatste parade paardje: SlimFix Solar.

Voor mij is het heel belangrijk dat partijen in een zo open mogelijk verband kunnen samenwerken. Daar komt namelijk de meeste energie door vrij die werkelijk innovatieve ideeën voortbrengt.

Zo is bijvoorbeeld in samenwerking met diverse partners in Arnhem de “Fitthefuture” proefwoning verbouwd in opdracht van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en de TU Eindhoven. Het resultaat is de ontwikkeling van een ultralicht energie opwekkend op-top systeem voor woningen in de vorm van een lessenaarskap.


De woning was oorspronkelijk uitgevoerd met een plat dak echter het lectoraat "Architecture in Health" had de ambitie om te onderzoeken hoe deze woning volledig zelfvoorzienend gemaakt kon worden. Tevens kwam het idee om op de woning een zogenaamde ‘op-top’ te plaatsen die tevens extra woonruimte mogelijk maakt. Dit bleek een mooie opgave voor een energetisch renovatieconcept van de bestaande onderzoekwoning.

Hoe het dak ook kan

Ik heb in deze blog al een aantal voorbeelden van daken met zonnepanelen laten zien, maar na de ontwikkeling van het Plusdak kregen we ook al een aantal aanvragen van particulieren. Nu kan ieder dak meer oogstrelende kwaliteit krijgen met alle voordelen van zonnepanelen en de beste isolatie. En met dit systeem kun je een dakraam er gewoon wel in opnemen. Ideaal, toch?
En voor vrijstaande woningen is het ook ideaal.
Kortom, ik hoop van harte dat mensen zich niet ook gek laten maken door de vele aanbiedingen rondom energieopwekking. Zorg voor een goed isolatiepakket en een kwalitatief zonnepaneel systeem waarmee je tevens de waarde van je huis goed bewaakt.

Ik kom overigens zelf graag in contact met mensen binnen de wereld van de woningbouw, bouw- of de energiesector. Om mee te sparren, of misschien later wel voor een samenwerking. Ik werk al met diverse partners samen en meer handen maken licht en beter werk. Mocht je dus iemand kennen, ontvang ik graag een persoonlijk bericht.

Meer informatie is te verkrijgen via een twitter bericht aan @IsoBouw en/of volg IsoBouw op LinkedIn of via de site www.isobouw.nl.

H. Smits
Productontwikkeling, IsoBouw Systems BV