zzp’erDe onzekerheden rondom de Wet DBA zorgen ervoor dat grote bedrijven liever een uitzendkracht inzetten dan een zzp’er. Vooral voor opdrachtgevers in de bouw, het bank- en verzekeringswezen en de mediawereld is de verwarring rondom wet- en regelgeving groot.

Zekerheid of voordeligheid Uit een rondgang van het FD bij fiscalisten die het grootbedrijf adviseren blijkt het inzetten van een uitzendkracht duurder te zijn dan een zzp’er. Echter weegt voor deze bedrijven de garantie op ‘geen gedoe achteraf’ zwaarder dan de extra kosten die hierbij komen kijken.

Duidelijke taal? In de wet wordt duidelijk onderscheid gemaakt tussen een opdrachtovereenkomst en een arbeidsovereenkomst. Toch blijft er verwarring ontstaan over deze twee onderwerpen. Zo noemt de Belastingdienst een opdrachtovereenkomst een arbeidsovereenkomst en vice versa. Dit zorgt voor veel frustratie bij alle partijen.

Fiscus zorgt voor verwarring Met name in de bouw, het bank- en verzekeringswezen en de mediawereld is er veel verwarring. Welke zzp-opdracht is een schijnconstructie en welke niet? Veel bedrijven voelen zich genoodzaakt een payrollbedrijf in de arm te nemen. Fiscus beschouwt dit type bedrijven als ‘slechte partners’, maar geeft daarnaast niet aan wat zij wel akkoord vinden. De steun voor de Wet DBA neemt als maar af onder fiscalisten. De hoop gaat dan ook uit naar een nieuwe staatssecretaris die pleit voor de afschaffing van de wet.

Door: Hans Wansart, Kubus Tilburg Bron: Nextens/ ADP