OnroerendZaakBelastingIn totaal moet de OnroerendZaakBelasting, belasting op woningen, kantoren, winkels en bedrijfspanden, dit jaar bijna € 3,9 miljard opleveren. Woningen zijn goed voor het grootste gedeelde, namelijk € 2 miljard. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte onlangs bekend dat dit een stijging van 2,5% betekent ten opzichte van vorig jaar.

Onroerendzaakbelasting (ozb)

Met name de grote steden, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht hebben een groot aandeel in de ozb. Bijna 22% van de opbrengst van alle ozb-heffingen op kantoren en bedrijfspanden in Nederland komt voor rekening van één van deze steden. Rotterdam is dit jaar koploper met €236 miljoen gevolgd door Amsterdam, Utrecht en Den Haag.

Woningen

Ook voor huiseigenaren geldt een forse stijging van 1,88% ten opzichte van vorig jaar. Waar woningbezitters vorig jaar nog €288 aan ozb moesten betalen, is dat dit jaar gestegen naar €293. Dat betekent een stijging van 1,88%. Uit onderzoek van de VEH blijkt dat bewoners deze vorm van belasting wel redelijk vinden, maar niet als het geld wordt gebruikt om gaten in de gemeentebegroting te dichten. ‘Huurders zouden moeten meebetalen aan de kosten van gemeentelijke voorzieningen waar iedereen van profiteert’, zegt VEH directeur belangenbehartiging Rob Mulder. Vereniging Eigen Huis pleit bij het nieuwe kabinet voor een beter, evenwichtiger systeem van lastenverdeling.

Bron: Nextens