Gedrag op de werkplek en verantwoordelijkheid nemen.
Overal waar mensen samenwerken zie je het; de omgang, het intermenselijk contact waarvan je zou denken dat het natuurlijk en probleemloos gaat, is niet altijd even prettig.
Het verbaast me altijd weer, dat in het volwassen leven dezelfde dingen gebeuren als op het schoolplein.

Een gebeurtenis uit mijn jeugd.
Ruim 45 jaar geleden maakte ik dit mee: op het schoolplein van mijn lagere school tijdens het speelkwartier. Een jongen uit de 6de klas werd bespuugd door zijn pestkop. Hij droeg een viscose jack, het spuug liep langzaam naar beneden. Anderen gingen de pestkop nadoen. Weer anderen begonnen te lachen. Weer anderen stonden op afstand te kijken en deden niets. Niemand deed iets. Het jong werd een kwartier lang bespuugd en was letterlijk kleddernat van het speeksel van de pestkoppen. Toen brak hij, en begon keihard te huilen. Toen pas kwam er een lerares en begeleidde hem naar binnen. Ik vergeet het nooit. Ik vond het verschrikkelijk.

Jouw rol,  jouw houding.
Natuurlijk zie je dit gedrag niet in teams, maar het is interessant om even stil te staan bij de plek die jij zou hebben gehad op het volle schoolplein. Was jij de pestkop, of de meeloper, of de lachende passieve pester? Of was jij het slachtoffer, of degene die stilletjes in afschuw volgde wat er gebeurde?
Hoe dan ook, het hele gebeuren was akelig en niemand schoot er iets mee op. Niemand.

Gedrag op de werkplek.
Ook ikzelf heb mijn portie gehad. In mijn eerste baan als dwarsfluitjuf werd mijn enthousiasme en vurige inzet voor mijn leerlingen en de muziekschool waar ik werkte niet gewaardeerd door mijn oudere collega's. Ik werd gemeden, kreeg sneren en lullige opmerkingen naar mijn hoofd. Het werd zo erg, dat ik niet meer kon functioneren en had na een paar jaar een enorme burnout te pakken.

Ook mijn eigen  dochter heeft een paar keer het veld moeten ruimen op een werkplek om dezelfde reden. Ze is goed in haar werk, heeft een goed inzicht en wil graag vooruit. Het werd niet op waarde geschat. De pestkoppen deden hun werk uitstekend.

Dit verschijnsel doet zich overal voor, en heeft veel nadelige effecten. Voor degenen die dit meemaken natuurlijk, maar er is een effect op het team En op andere teams, op het management, op het bedrijf en op de omzet. Alles grijpt in elkaar en uiteindelijk gaat niets en niemand vooruit.

Neem je verantwoordelijkheid.
Iedereen die in een team, organisatie of bedrijf werkt, moet zijn of haar verantwoordelijkheid nemen voor de omgang met elkaar. Je bent eenmaal met elkaar een relatie aangegaan, ook al hoef je niet elkaars beste vrienden te zijn. Het uitgangspunt is namelijk de groei, of de omzet, of de uitstraling van het bedrijf waar je voor werkt. Hoe mensen met elkaar omgaan is daarin cruciaal.
Neem je verantwoordelijkheid voor jezelf, je team, je bedrijf. Wees bewust van je keuzes en je acties.

Intentie, energie, trilling.
Alles begint met intentie. Jouw keuzes, jouw houding. Groet je iedereen 's morgens of heb je met niemand iets te maken? Wens je je collega sterkte met de ziekte van een familielid, of zijn het je zaken niet? Sta je vooraan om het vakantierooster in te vullen, of houd je rekening met degenen die kinderen hebben?
Intentie is energie, ofwel actie.  Actie is zichtbaar. Energie is trilling. Trilling is niet zichtbaar maar vult de ruimte waarin je werkt.
Muziek is ook trilling. Door samen muziek te maken geef je elkaar (je) energie en is verbinding mogelijk en voelbaar.

 
 
 
 
Categorie Organisatie Advies